De Russische huurlingenbaas Jevgeni Prigozjin zal zich volgens het Kremlin vestigen in Belarus. De stap zou onderdeel zijn van de overeenkomst die eerder zaterdag tot stand kwam na bemiddeling door de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko, waarmee een eind kwam aan de gewapende muiterij van Prigozjins Wagner Groep tegen de Russische legerleiding.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei dat Loekasjenko had aangeboden om te bemiddelen omdat hij Prigozjin al ongeveer twintig jaar persoonlijk kent. De Russische president Vladimir Poetin stemde daarmee in. Moskou zou het strafrechtelijke onderzoek tegen Prigozjin willen laten varen, volgens Peskov.

Strijders van de Wagner Groep zijn begonnen zich terug te trekken uit Rostov aan de Don, 100 kilometer van de Oekraïense grens. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ooggetuigen.

Wagner kwam zaterdag in opstand en nam naar eigen zeggen het militaire hoofdkwartier van het Russische leger in Rostov aan de Don in. Daarna trokken zij op richting Moskou, maar inmiddels heeft Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin zijn troepen bevolen zich terug te trekken.

Tientallen inwoners van Rostov aan de Don hadden zich na Prigozjins terugtrekkingsbevel verzameld bij het hoofdkwartier van het Russische leger om hun steun aan Wagner te betuigen. Op video's op sociale media is te zien hoe burgers de vertrekkende Wagner-huurlingen omhelzen en uitzwaaien.

Prigozjin heeft via berichtendienst Telegram gezegd dat hij zijn strijders van de Wagner Groep, die oprukten naar Moskou, heeft opgedragen terug te keren naar hun bases om bloedvergieten te voorkomen.

Prigozjin zei dat zijn strijders de afgelopen 24 uur waren opgerukt tot binnen 200 kilometer van Moskou. "In die tijd hebben we geen druppel bloed van onze strijders verloren. Nu is het moment gekomen waarop bloed zou kunnen vloeien." Daarom was het volgens de Wagnerbaas tijd om de colonnes te laten omdraaien.

Drieduizend Tsjetsjeense militairen van elite-eenheden hebben zaterdag in alle vroegte posities ingenomen in Moskou om de stad te verdedigen tegen oprukkende muiters van de huurlingengroep Wagner, zo meldde de Tsjetsjeense staatsomroep Grozny. Zij waren klaar om "elk bevel van de opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten, Vladimir Poetin, uit te voeren," aldus Grozny op Telegram.

Bemiddeling Belarus in conflict tussen Wagner Group en Moskou

Het kantoor van de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko gaf aan dat Prigozjin akkoord is gegaan met een de-escalatievoorstel na overleg. Er zou onder meer zijn gesproken over een veiligheidsgarantie voor de Wagnerstrijders.

Loekasjenko en de Russische president Vladimir Poetin spraken elkaar zaterdag een tweede maal, bericht het Belarussische staatspersbureau Belta. In dat gesprek vernam Poetin van Loekasjenko dat Prigozjin zich akkoord had verklaard zijn troepen terug te trekken. Poetin bedankte zijn Belarussische bondgenoot voor zijn bemiddeling.

De Oekraïense troepen zijn intussen op verschillende plekken aan het oostfront in de Oekraïense regio Donbas met een nieuw offensief begonnen, zei viceminister van Defensie Hanna Maliar. Volgens haar hebben de Oekraïners de Russische troepen aangevallen bij verschillende dorpen en steden, waaronder Bachmoet. "Er is vooruitgang in alle richtingen," aldus Maliar.

Het Oekraïense ministerie van Defensie schreef zaterdag op Twitter dat het zich afvraagt waarom Russische soldaten nog in modderige loopgraven zitten, in plaats van dat ze hun kameraden te hulp schieten.

De Oekraïners lijken met de nieuwe offensieven gebruik te maken van de situatie in Rusland.

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne leidt tot intern gehakketak over de militaire strategie van Rusland: dit zijn 7 sleutelfiguren die dingen om de gunst van Poetin