De regeringsfracties VVD en PvdA zien het begin van herstel van de Nederlandse economie. Dat bleek dinsdag tijdens een tv-debat van de fractieleiders van de zes grootste partijen bij de NOS.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wees op het aantrekken van de woningmarkt en de export. Hij sprak van lichtpuntjes. “Het kabinetsbeleid werkt.” Ook PvdA-leider Diederik Samsom meent dat het eind van de crisis langzaam in zicht komt.

De oppositiefracties hoonden het voorzichtige optimisme van Zijlstra en Samsom weg. Volgens PVV-leider Geert Wilders komen zij “van een andere planeet”. Het kabinet bezuinigt volgens hem de economie kapot. Ook Emile Roemer van de SP vindt dat.

Volgens Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) belemmeren de lastenverzwaringen van het kabinet het economisch herstel. Pechtold gelooft bovendien niet dat er echt extra geld voor onderwijs op tafel komt.

Roemer en Wilders willen verkiezingen

Samsom en Zijlstra zeiden “altijd open te staan voor alternatieven van de oppositie”. Van PVV en SP heeft het kabinet op dit punt weinig te verwachten, maakten Wilders en SP-leider Emile Roemer nog eens duidelijk. Beiden willen snel verkiezingen. CDA en D66 willen dat niet.

Samsom meent dat er nog zaken gedaan kunnen worden met de oppositie. Dat is nodig omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft. Zijlstra wees op de verantwoordelijkheid van de oppositiepartijen voor het landsbelang. "Als er door politiek gekrakeel geen oplossingen komen, kan ik dat niet aan mijn zoontje of buurvrouw uitleggen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl