Zelfs in de Verenigde Staten, waar jaarlijks honderden bedrijven naar de beurs gaan, is slechts een fractie van de ondernemingen opgericht door een vrouw.

De snelste route voor vrouwen om te komen tot gendergelijkheid in het bedrijfsleven is een groei van het aantal bedrijven dat door vrouwen is opgericht en wordt geleid.

Geld is macht, dus moeten er meer puissant rijke vrouwen komen, betoogt co-hoofdredacteur Alyson Shontell van Business Insider US.

ANALYSE – 2020 was een recordjaar wat betreft beursgangen in de VS. Tot half december gingen 442 bedrijven naar de beurs, maar daarvan waren er maar vijf opgericht en geleid door een vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van Business Insider en gegevens van technologiebeurs Nasdaq.

In de hele geschiedenis zijn er maar 20 vrouwen geweest in de VS die ooit een bedrijf hebben opgericht, geleid en naar de beurs gebracht.

Sommige bedrijven zijn naar de beurs gegaan met vrouwelijke CEO’s die niet de oprichter waren, maar ook dat is met negen stuks in het afgelopen jaar een verwaarloosbaar aantal.

Oprichter Julie Wainwright van The Real Real, een verzendberijf van luxe goederen, wees op die schrijnende kloof. In mei 2019 werd Wainwright de 15e vrouw die een zelf opgericht bedrijf naar de beurs bracht.

Om gendergelijkheid te bereiken is steun voor vrouwelijk ondernemerschap de snelste manier, want via de meer traditionele route binnen bestaande bedrijven gaat het veel te lang duren voordat vrouwen machtige posities bereiken.

Ook hebben we simpelweg meer vrouwen nodig die proberen stinkend rijk te worden.

Geld is macht en de enige manier om genoeg rijkdom te vergaren om een van de machtigste mensen ter wereld te worden is het starten van een bedrijf.

We weten dat vrouwen ver achterblijven bij mannen als het gaat om hun eerste promotie. De beste manier om dat op te lossen is niet om mannen de schuld te geven of uit sluiten van hoge posities, want ze kunnen krachtige bondgenoten zijn. Maar we kunnen ook niet verwachten dat ze hun al dan niet bewuste vooroordelen helemaal uitschakelen.

In plaats daarvan moet het bedrijfsleven worden afgebroken en opnieuw opgebouwd met diversiteit als belangrijke pijler en met meer leiderschap van vrouwen en mensen van kleur.

Als vrouwen net zo machtig willen worden als mannen moeten ze vergelijkbare vermogens vergaren

rich founders
De 10 rijkste mensen ter wereld in 2019 waren allenaal mannen die hun eigen bedrijf hebben opgericht. Bron: Forbes

Warren Buffett, Jeff Bezos en Bill Gates. De rijkste mensen ter wereld hebben allemaal hun eigen bedrijf opgericht. Of – iets lager op de rijkenlijst – dat in elk geval geërfd van iemand die dat heeft gedaan.

Dat komt omdat oprichters vrijwel altijd nog een groot deel van hun bedrijf in bezit hebben als ze vertrekken, veel grotere delen dan hun werknemers ooit zouden kunnen hebben.

Als vrouwen net zo machtig willen worden als mannen, dan moeten ze hun eigen Fortune 500-bedrijf proberen te creëren en overeenkomstige vermogens zien te vergaren.

Maar in de 204 jaar lange geschiedenis van de New York Stock Exchange en de Nasdaq – met jaarlijks honderden beursgangen – zijn er maar 20 bedrijven opgericht én geleid door vrouwen. En 18 van die beursgangen vonden plaats in de afgelopen zeven jaar.

Wanneer vrouwen een bedrijf willen starten, zijn er legio zaken die hen belemmeren hun onderneming op te schalen.

Slechts 13 procent van alle beslissers bij durfinvesteerders is vrouw, zo blijkt uit een rapport van AllRaise.org uit 2019.

Volgens Pitchbook ging in 2019 slechts 2,7 procent van alle durfkapitaal naar bedrijven die door vrouwen waren opgericht.

En áls vrouwelijke oprichters eenmaal gefinancierd worden, zijn de verwachtingen heel anders

CEO Jennifer Hyman van Rent the Runway is één van de meest succesvolle vrouwelijke oprichters. Ze heeft een zeer uitgesproken mening over de verschillende uitdagingen die vrouwelijke en mannelijke ondernemers voor hun kiezen krijgen.

"Ik kreeg geen mandaat om elk kwartaal een miljard dollar te verbranden", zei Hyman tegen CNBC, kort nadat taxi-app Uber zonder winst te maken naar de beurs ging en het geldverslindende WeWork een inmiddels weer ingetrokken toestemming voor een beursgang aanvroeg.

Volgens oprichter en CEO Julie Wainwright van The Real Real zijn er drie barrières die vrouwen weerhouden van het ondernemerschap. Eén daarvan wordt gevormd door de lage verwachtingen die vrouwen van zichzelf hebben.

  • Vrouwen denken niet vroeg genoeg na over het opzetten van een business. En als ze dat wél doen, dan zijn hun ambities niet groot genoeg. Uit een onderzoek onder 57 vrouwelijke CEO's blijkt dat slechts 12 procent van hen de ambitie had om CEO te worden. Tegen de rest is gezegd dat het iets was dat ze zouden moeten overwegen.
  • Er zijn onvoldoende vrouwelijke beslissers of durfkapitalisten die grote investeringen kunnen doen en kapitaal blijven verschaffen. "Als je geld ophaalt voor iets groots, dan heb je op een zeker moment meer geld nodig. En degene die je eerst financierde, moet dan doorpakken en je de volgende ronde ook steunen. Ze moeten voldoende middelen hebben om dat te doen en je niet in de kou laten staan. Je hebt mensen nodig met miljarden."
  • Er is geen PayPal-maffia voor vrouwen die vrouwelijke oprichters ondersteunt en hun succes stuwt. De PayPal-maffia verwijst naar de vroegere medewerkers van PayPal waaronder Max Levchin, Joe Lonsdale en Peter Thiel, die allemaal succesvolle investeerders zijn geworden, deels dankzij hun netwerk en vriendschap die dateert uit de begindagen van PayPal. "Deze jongens hebben een enorm netwerk dat de leden steunt. Het is informeel, maar wanneer mensen goede ideeën hebben, pushen ze hen om groter te denken. Het is de macht van de grote getallen."
Julie Wainwright The Real Real
Julie Wainwright is oud-CEO van Pets.com en oprichter van The Real Real. Bron: Ben Gabbe/Getty Images

Ondanks alle barrières wordt het tijd dat meer vrouwen de sprong wagen. En stoppen met bedenken wat er allemaal mis kan gaan en focussen op wat er goed gaat.

Extra duwtje in de rug: volgens Wainwright is het een publiek geheim dat de meeste succesvolle oprichters niks speciaals hebben. Het verschil is dat zij het probeerden en jij niet.

"Om heel eerlijk te zijn, de helft van alle mensen die ik spreek zijn geen Bill Gates, Steve Jobs of Elon Musk."

"Ze zijn vastberaden. Ze hebben een doel en een visie en ze geven niet op. Ze dachten niet aan alles wat er mis kon gaan. Ze dachten: ik ga dit doen, ik ga dit laten gebeuren."

Vrouwelijke ondernemers zijn goed voor de economie

mckinsey gender study
Bron: McKinsey Global Insights

Gendergelijkheid in het bedrijfsleven is niet alleen een morele verplichting. Het zorgt voor betere bedrijfsprestaties en geeft de wereldeconomie een boost.

Uit een recente studie van McKinsey blijkt dat gendergelijkheid de omvang van de wereldeconomie zou kunnen doen toenemen met 12.000 tot 28.000 miljard dollar.

Het is ook beter voor de bedrijven zelf wanneer meer vrouwen achter het stuur zitten. Uit een analyse van Bank of America blijkt dat bedrijven uit de S&P 500-index met een divers bestuur en een hoger percentage vrouwen op leidinggevende plekken winstgevender zijn.

Fortune 1000-bedrijven met vrouwelijke CEO's presteren tot driemaal beter dan vergelijkbare bedrijven die door mannen bestuurd worden.

"Het is cruciaal voor de mensheid om de relatie te begrijpen tussen vrouwenemancipatie en de gezondheid en welstand van samenlevingen", schreef Melinda Gates in haar boek The Moment of Lift. "Als je de mensheid wil verheffen, emancipeer dan de vrouw. Het is de beste en meest effectieve investering in mensen die je kunt doen."

LEES OOK: 3 op de 5 mannelijke leidinggevenden vreest een-op-een-gesprek met een vrouwelijke werknemer: een slechte zaak, zegt Sheryl Sandberg