• In de afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM geen nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
  • Dat is voor het eerst sinds 10 maart, vier dagen na het eerste sterfgeval.
  • Op 31 maart werden er op het hoogtepunt van de uitbraak in Nederland 175 coronadoden gemeld. Het totale aantal sterfgevallen staat op 6090.

Voor het eerst sinds begin maart heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) geen meldingen binnengekregen dat iemand is overleden aan het coronavirus. De laatste geregistreerde sterfgevallen zijn van afgelopen vrijdag. Op zaterdag en zondag is voor zover nu bekend niemand overleden. Dat kan dinsdag wel nog veranderen, wanneer het instituut nieuwe informatie over het weekeinde doorgeeft.

Het eerste geval van het coronavirus in Nederland werd op 27 februari vastgesteld. De eerste dode viel op 6 maart, dag 9 van de uitbraak. Een 86-jarige man uit Oud-Beijerland overleed in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Op 7 maart (dag 10) overleed ook iemand, op 8 maart (dag 11) stierven twee mensen. Op 9 maart overleed niemand. Een dag later, op dag 13 van de uitbraak, begon een lange periode van sterfte. Die duurde tot en met afgelopen vrijdag, dag 114 van de uitbraak.

Eind maart en begin april was de corona-uitbraak op zijn hevigst. Van 25 maart tot en met 7 april, een periode van 14 dagen, stierven 2261 mensen. Sinds half april daalt het dagelijkse dodental. Aanvankelijk ging dat met kleine stapjes, maar sinds eind april gaat de afname snel. Op 28 april, dag 62 van de uitbraak, kwam het aantal doden boven de 5000 uit. Pas op 3 juni was dat gestegen tot boven de 6000. De teller staat nu op 6090.

De dodelijkste dag tot nu toe is 31 maart. Toen stierven 175 mensen aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Ter vergelijking: van 26 mei tot en met zondag zijn 174 mensen overleden, in een periode van 27 dagen.

Al deze sterftecijfers hebben alleen betrekking op mensen bij wie met een test is vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal coronadoden ligt waarschijnlijk hoger. Vooral in verpleeghuizen is de onderrapportage volgens minister Hugo de Jonge “waarschijnlijk aanzienlijk” omdat daar weinig getest is.

Twee nieuwe ziekenhuisopnames gemeld

GGD’en hebben twee nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Een ervan werd eind maart in een ziekenhuis opgenomen, maar dat is nu pas verwerkt. Het totaalaantal opnames staat nu op 11.851. Het virus is verder vastgesteld bij nog eens 69 mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.658.

In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij 1875 mensen. Een op de drie nieuwe patiënten komt uit Zuid-Holland. Dertig mensen zijn in de afgelopen veertien dagen in een ziekenhuis opgenomen. In diezelfde periode stierven 46 mensen. Overijssel, Groningen, Friesland en Zeeland hebben al weken geen sterfgeval meer gezien.

Lees ook op Business Insider

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen. Elke week doen ongeveer 60.000 mensen dat. Vorige week leverde dat 579 coronagevallen op. Het betekent dat een op de honderd tests positief was, minder dan in de weken ervoor.

LEES OOK: Trend belangrijker dan dagcijfers over coronavirus – RIVM krijgt melding over sterftegevallen soms pas dagen later binnen