De voedselprijzen blijven in 2022 hoog, voorspelt de Rabobank in zijn jaarlijkse Agri Commodity Markets Outlook-rapport. De voedselproductie en -ketens worden getroffen door slecht weer en hoge prijzen.

Daardoor is het volgens de bank hoogst onwaarschijnlijk dat de voedselprijzen volgend jaar naar de vijf- of tienjaarsgemiddelden zakken.

Er zijn verschillende weersomstandigheden die de voedselproductie hebben geraakt en nog steeds raken. Waaronder droogte en vorst in Brazilië in 2021, droogte in het westen van Noord-Amerika sinds eind 2020 en zware regenval en overstromingen in Europa.

Daarnaast hebben we te maken met de tegenhanger van El Niño, La Niña, waarbij de zeewatertemperatuur van een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager is dan gemiddeld.

Daardoor kunnen belangrijke voedselproducenten in Argentinië, in het zuiden van Brazilië en het zuiden van de Verenigde Staten te maken krijgen met droogtes. In Argentinië is dat al een paar maanden het geval.

Hoge prijzen toeleveringsketen

Naast ongunstig weer heeft de landbouw te kampen met hoge grondstofprijzen die gepaard gaan met inflatie in de algemene economie. Inflatiedruk treft energieprijzen, transportkosten, meststofprijzen, arbeid en daarmee de voedselvoorzieningsketen.

Hoge grondstofprijzen, duur transport en veel vraag is een grimmige combinatie, schrijft Rabobank, die verwacht dat de inflatie in 2022 via de toeleveringsketen bij de consument terechtkomt. "Met onzekere sociale gevolgen."

De bank verwacht dat de stijging van de prijzen in de supermarkten relatief klein zal zijn, aangezien grondstofprijzen een klein deel van de prijs van het eindproduct uitmaken. Tegelijk merkt Rabobank op dat de sociale onvrede al in een aantal landen voelbaar is en dat in 2022 waarschijnlijk meer volgen.

Lees meer over inflatie: