Italië krijgt na wekenlange chaos toch een eurosceptische regering met als partners de protestbeweging M5S en de rechts-nationalistische Lega.

In tweede instantie werden beide populistische partijen het eens over de eerste coalitie van deze signatuur in de geschiedenis van het land, dat zucht onder grote schulden. De perikelen rond de Italiaanse coalitievorming leidden op financiële markten tot ernstige bezorgdheid en nervositeit.

De partijloze jurist Giuseppe Conte gaat het kabinet leiden. Dat wordt vrijdagmiddag beëdigd, liet het presidentieel paleis weten. “We gaan aan de slag om het leven van de Italianen te verbeteren”, beloofde de aanstaande premier.

Het parlement moet nog wel zijn goedkeuring verlenen, maar dat is een uitgemaakte zaak omdat de Vijfsterrenbeweging en Lega in beide kamers een meerderheid hebben. “We zijn aan het eind gekomen van lastige weg”, aldus Conte.

Oplossing van het grootste probleem was de vervanging van euroscepticus Paolo Savona door Giovanni Tria als minister van Economie en Financiën. Savona was voor president Sergio Mattarella niet aanvaardbaar op die belangrijke post. Hij gaat nu aan de slag op het departement Europese Zaken. Tria wordt tot het centrumrechtse kamp gerekend maar wil niet van de euro af.

Lega-leider Matteo Salvini mag als hardliner op het ministerie van Binnenlandse Zaken het migrantenprobleem hoog op de agenda zetten. M5S-collega Luigi Di Maio krijgt als minister van Arbeid en Industrie de kans zijn grote wens te realiseren, de invoering van het basisloon voor iedereen. Beiden gaan tevens fungeren als vicepremier.

Enzo Moavero Milanesi wordt verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken. Hij deed als minister al ervaring op in de regeringen van Mario Monti en Enrico Letta.

Financiële markten ongerust over Italië

Dat president Sergio Mattarella dit weekend zijn veto uitsprak over de kandidaat-minister, deed de financiële markten geen goed. Het idee dat de politieke chaos de positie van Italië binnen de eurozone in gevaar brengt, riep spookbeelden op van de Griekse crisis.

Italië zou de EU kunnen meesleuren in een nog veel grotere crisis dan die van Griekenland. Het land heeft namelijk een enorme staatsschuld van 2.000 miljard euro.

Het is dus geen wonder dat beleggers zich zorgen maakten. Daardoor zakte de AEX deze week flink, steeg de rente op Italiaanse staatsobligaties en kwam ook nog eens de euro onder druk te staan.

Zeker de zorgen over de euro zijn goed te begrijpen. Als Lega en de Vijfsterrenbeweging de overheidsfinanciën laten ontsporen met paniek op de financiële markten als gevolg, kunnen de gevolgen voor de Europese munt dramatisch zijn. Hier lees je hoe Italië in negen stappen de eurozone opblaast.

LEES OOK: Dit wordt de nieuwe premier van Italië – een hoogleraar rechten die ‘geen benul heeft van politiek’