De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega, Luigi di Maio en Matteo Salvini, hebben Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier van Italië.

Dat schrijft Luigi di Maio op de website van zijn partij. Conte is jurist en professor en een nieuw gezicht in de Italiaanse politiek.

De leiders van M5S en de Lega gingen aan het eind van de middag langs bij president Sergio Mattarella om te vertellen wie volgens hen de leider moet worden van hun eurosceptische regeringscoalitie en de keuze is dus gevallen op Conte.

Hij is een relatief onbekende hoogleraar rechten en politieke ervaring heeft hij nauwelijks, terwijl hij wel één van de machtigste mannen van Europa wordt en een moeizame coalitie moet gaan leiden van de twee populistische partijen in Italië, de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord.

In het Italiaanse politieke systeem is het niet ongebruikelijk dat de premier geen leider is van een politieke partij, maar een technocraat die wordt aangewezen als compromis van de coalitiepartners.

En zo is het ook met Conte, aangezien de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord geen van beiden een leider van de coalitiepartner zag zitten. Di Maio en Salvini wilden allebei minister-president worden, maar kwamen uiteindelijk overeen om een derde persoon aan te wijzen.

'Geen benul van politiek'

Giuseppe Conte doceert bestuursrecht doceert aan de universiteiten van Florence en Bologna en is absoluut geen politicus. In een profiel in de Italiaanse krant Corriere Della Sera staat dat hij ondanks zijn uitgebreide cv geen benul heeft van politiek.

De 54-jarige uit Zuid-Italië afkomstige Conte zit niet in het parlement, maar behoort wel tot de kring van de Vijfsterrenbeweging. Hij kwam vier jaar geleden voor het eerst in contact met de partij en prijst deze als een "prachtig, ongelooflijk politiek laboratorium".

Conte mag dan niet erg bekend zijn, hij komt ook niet helemaal ineens uit de hoge hoed. Hij werd tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar getipt als minister voor het nieuw te creëren ministerie van openbaar bestuur dat onnodige wetten zou moeten gaan schrappen.

De voordracht van Conte komt meer dan twee maanden na de parlementsverkiezingen waarin Italië voor verandering gekozen heeft. De Vijfsterrenbeweging en Lega Nord zijn absoluut geen natuurlijke partners, maar zijn tot een groot aantal compromissen gekomen nadat Vijfsterren als grootste partij had uitgesloten samen te werken met meer gevestigde partijen in Italië.

De grafiek hieronder, gemaakt door analisten van zakenbank Nomura, laat zien op welke gebieden de twee partijen overeenkomsten hebben bereikt voor een nieuwe regering:

Five Star Lega Nord policy chart Nomura

Bron: Nomura