Taxateurs dreigen te bezwijken onder de druk van zo’n beetje elke partij in de woningmarkt die baat heeft bij hogere woningprijzen.

Verkopers, hypotheekadviseurs, banken en makelaars: al deze partijen willen dat de waarde van het koophuis zo hoog mogelijk wordt geschat. Voor de verkoper levert dat meer op, maar ook de makelaar profiteert van hogere commissies en voor banken zijn hogere huizenprijzen natuurlijk gunstig voor het verstrekken van hypotheekleningen.

In grote delen van Nederland hebben taxateurs moeite om onafhankelijk te blijven, concluderen brancheverenigingen VBO Makelaar en NVM in dagblad Trouw, die een rondgang deed.

Taxateurs die kritisch zijn en de woning lager prijzen dan gewenst, krijgen soms zelfs niet betaald. Wie wel toegeeft, blijft aan het werk en krijgt nieuwe opdrachten, waardoor de huizenprijzen nog verder worden opgedreven dan al het geval is.

Vooral in de vier grote steden gaan taxateurs in de fout, signaleert het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). De woningwaardewaakhond heeft de afgelopen twee jaar 20 tot 25 procent meer taxatierapporten afgewezen waarin de woning een te hoge waarde kreeg toegedicht.

Het instituut laat echter in het midden of dit komt omdat taxateurs worden beïnvloed. Aangescherpte regelgeving kan ook een rol spelen, merkt de waakhond op.

Lees het hele artikel in Trouw: Kopers en banken vragen taxateurs om een zo hoog mogelijke huizenprijs – en krijgen die steeds vaker

Lees ook op Business Insider