De BoE handhaafde het belangrijkste rentetarief deze maand op 0,5 procent, een historisch laag niveau. Daarnaast heeft de centrale bank voor 200 miljard pond sterling (176 miljard euro) aan Britse staatsleningen en bedrijfsleningen opgekocht. Deze maatregelen zijn doorgevoerd om de geldhoeveelheid in de economie te vergroten en de leenkosten voor consumenten en bedrijven te verlagen. Dit moet de economie stimuleren.

Centrale bankier Andrew Sentance stemde voor de vijfde maand op rij voor een verhoging van de rente met 0,25 procentpunt. Volgens hem moet de bank handelen om de inflatie te beteugelen. Deze staat al bijna het hele jaar boven de doelstelling van 2 procent.

Adam Posen pleitte er juist voor om het opkoopprogramma voor leningen met 50 miljard pond uit te breiden. De economie heeft volgens hem een extra steun in de rug nodig om het economisch herstel te bestendigen. De vrees is onder meer dat het omvangrijke bezuinigingspakket van de regering zal leiden tot een flinke vertraging van de groei.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl