Het Amerikaanse bedrijf Uber trekt de stekker uit de verboden taxidienst UberPOP, waarmee particulieren ritten aan kunnen bieden.

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Alle chauffeurs zijn woensdag geïnformeerd dat op 20 november om 12.00 uur UberPOP definitief zal stoppen.

UberPOP reed in de vier grote steden: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De dienst maakte het mogelijk om ritten te boeken bij particulieren die hun diensten als taxichauffeur aanbieden. De bestuurders gebruikten daarvoor hun eigen auto, maar zonder het noodzakelijke blauwe kenteken. Ook beschikten ze niet over een vergunning.

Daarom heeft de rechter UberPOP eind vorig jaar verboden op straffe van een dwangsom. Uber stelde daarop UberPOP alleen nog beschikbaar voor trouwe klanten maar bleef de goedkope taxiservice aanbieden. Dit ondanks dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de dwangsom verhoogde van 10.000 euro naar 50.000 euro per gepakte chauffeur.

Uit documenten van de ILT bleek onlangs dat er al 49 chauffeurs aan zijn gehouden en dat Uber 450.000 euro aan opgelegde dwangsommen heeft moeten betalen. Ook deed het Openbaar Ministerie al drie keer een inval bij het Amsterdamse hoofdkantoor en nam daarbij de administratie in beslag.

Dialoog met politiek

In april van dit jaar gaf UberPOP aan de overheid tegemoet te willen komen door aanvullende eisen aan zijn chauffeurs te stellen. Die zullen taxi-examens bij het CBR moeten afleggen, een officiële chauffeurskaart met KIWA-keurmerk moeten hebben en een geneeskundige verklaring moeten kunnen tonen.

Uber stopt nu met UberPOP om de dialoog met de politiek op gang te brengen. Volgens het bedrijf vormt de dienst een belemmering "voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving".

"Taxichauffeurs zullen dit nieuws met gejuich ontvangen'', reageerde CNV Vakmensen woensdagavond. ,,Er komt een eind aan illegale praktijken, die hun werkgelegenheid bedreigen. Het was regelrechte verdringing van werkgelegenheid, door mensen die het taxiwerk vooral als leuke bijverdienste zien en die niet zijn gekwalificeerd om als taxichauffeur te werken'', aldus woordvoerster Mirjam Pieters.

51 miljard dollar waard

UberPOP is onderdeel van de Amerikaanse taxiapp Uber, die wereldwijd snel uitbreidt maar ook op veel verzet stuit van gevestigde taxiclubs. Het niet-beursgenoteerde bedrijf weet wel enthousiasme los te maken bij investeerders; Uber wordt gewaardeerd op 51 miljard dollar.

Het Amerikaanse bedrijf blijft de andere taxidiensten, zoals UberBLACK en UberX wel aanbieden in Nederland.