Paul Polman, de baas van Unilever, verdient veel meer dan medewerkers van de multinational – om precies te zijn: 292 keer meer. Daarmee is de loonkloof bij het levensmiddelenconglomeraat het grootst van alle Nederlandse beursfondsen.

Dat blijkt uit onderzoek van Focus Orange in opdracht van het Financieele Dagblad.

In de ranglijst wordt Polman gevolgd door Heineken-topman Jean-François van Boxmeer die 277 keer meer binnen harkt dan de gemiddelde werknemer van de bierbrouwer, terwijl Erik Engstrom, de ceo van wetenschappelijke uitgeverij Relx, 184 keer meer verdient, goed voor een derde plek.

ING’s Ralph Hamers verdient relatief gezien niet heel extreem

De kleinste loonkloofjes zijn te vinden bij Vopak, waar topman Eelco Hoekstra 21 keer meer verdient dan zijn werknemers, en Fugro waar het bedrag op de salarisstrook van ceo Paul van Riel 14 keer zo hoog is als dat van de medewerkers.

Helemaal onderdaan bungelt ABN Amro: bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen moet het met slechts 9 keer het gemiddelde loon van werknemers doen.

Het loon van Ralph Hamers, de ceo van ING waarover laatst nog de hel losbrak omdat zijn salaris met 50 procent zou worden verhoogd naar 3 miljoen, wordt niet genoemd door het FD.

Business Insider komt na een blik in het jaarverslag op een factor 7,5, als je uitgaat van een totale beloning inclusief pensioen van ruim 2 miljoen euro voor Hamers en een loonsom van 5,2 miljard euro voor de bank. Relatief gezien verdient de ING-baas dus niet heel extreem.

Overigens zegt de ranglijst met de zogenoemde 'pay ratio' niets over hoeveel de hoogte van het salaris van de topmensen.

Zo verdient niet Unilevers Paul Polman (10,6 miljoen euro) het meest, maar Nancy McKinstry van uitgever Wolters Kluwer, 14,2 miljoen euro.

Ook is bij de loonkloof van belang om wat voor soort onderneming het gaat. Bij Unilever telt bijvoorbeeld het salaris van zowel een marketeer als een fabrieksmedewerker van Unox mee.

De gemiddelde loonkloof bij beursbedrijven is 83 keer.

Bij Relx moet je de loonkloof zelf even uitrekenen

Bedrijven hebben tegenwoordig wel wat uit te leggen over de loonverhouding. Sinds dit jaar vereist de code voor goed ondernemingsbestuur een toelichting. Dit met het idee dat commissarissen bij het vaststellen van de salarissen van hun topmensen niet alleen rekening houden met bestuursleden van andere ondernemingen, maar ook met de eigen werknemers.

Alleen schrijft de code niet voor hoe bedrijven de loonverhouding berekenen. Daarom heeft Focus Orange een eigen berekening losgelaten op de lonen binnen de beursgenoteerde bedrijven. Ondernemingen hoeven zich volgens de code ook niet te houden aan een bepaalde ratio, terwijl de vakbonden het liefst een ratio van 20 zien.

Chemieconcern DSM is dan ook kritisch op de code, maar meldt bijvoorbeeld wel de ratio tussen top en de gemiddelde Nederlandse werknemer.

Niet alle bedrijven hebben evenveel zin om zoals DSM hun loonkloof hapklaar te serveren. Zo moet je in het jaarverslag van Relx zelf even uitrekenen hoe groot het gat is tussen de beloning van de topman en die van de gemiddelde werknemer. De uitgeverij van wetenschappelijke artikelen vertelt wel hoe je dat kunt uitrekenen.

LEES OOK: Dikke kans dat je gepikeerd raakt, als je merkt dat je minder verdient dan je collega – maar méér verdienen lost weinig op