Na maandenlange dreigementen van Donald Trump aan het adres van China is het zo ver: vrijdag zijn de Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard in werking getreden. China heeft al aangekondigd met nog hogere heffing terug te slaan.

Aan de Amerikaanse grens geldt vanaf nu een extra importtarief van 25 procent op Chinese producten, variërend van halfgeleiders tot ploegmachines en vliegtuigonderdelen. Het is de eerste keer dat handelsbarrières in de VS direct tegen de Volksrepubliek zijn gericht. Chinese tegenmaatregelen gaan waarschijnlijk gelden voor Amerikaanse producten als sojabonen en varkensvlees.

Het Witte Huis houdt in het geopolitieke conflict nog meer heffingen achter de hand. De Amerikanen kondigden eerder al aan de maatregelen uit te breiden naar nog eens 16 miljard aan Chinese producten. Trump heeft zelfs gedreigd dat bedrag op de voeren tot 550 miljard dollar, wat hoger is dan de totale waarde van alle producten die de VS vorig jaar uit China hebben geïmporteerd.

Ondertussen wordt de invoer van bepaalde staalproducten in de EU aan banden gelegd, dat moet halverwege juli gebeuren. Europese staalproducenten zoeken naar andere afzetmarkten dan de VS, nu daarop een heffing van 25 procent geldt. De invoer van bepaalde staalproducten in de EU wordt halverwege juli aan banden gelegd.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie blijkt uit onderzoek dat tijdelijke maatregelen gerechtvaardigd zijn. De meest recente importstatistieken tonen een veranderde handelsstroom als gevolg van de Amerikaanse heffingen.

De lidstaten hebben ingestemd met de maatregel die 200 dagen gaat duren en zo nodig verlengd kan worden. De beperkende maatregelen, waarvan de details nog worden uitgewerkt, gelden alleen boven het 'traditionele' handelsniveau en betreffen verschillende staalproducten uit de hele wereld. De normale toevoer wordt niet aangetast, aldus de commissie.

EU-commissaris Cecilia Malmström (handel) had vorige maand al aangekondigd dat maatregelen waarschijnlijk nodig zouden zijn om stijgende staalinvoer in de EU vanwege de Amerikaanse maatregel.

LEES OOK: Theresa May stuurt aan op extreem softe Brexit – dat kan het einde betekenen voor handelsminister en Brexit-hardliner Liam Fox