• President Donald Trump kapte afgelopen week een tv-interview voor het programma 60 Minutes van de zender CBS af.
  • Trump zei op Twitter dat hij oneerlijk werd behandeld in het interview en toonde opnames op sociale media voorafgaand aan de officiële uitzending.
  • De president liep weg na een discussie met interviewer Lesley Stahl van CBS over “lastige vragen”.

De Amerikaanse tv-zender CBS heeft opnames vrijgegeven van het moment dat president Donald Trump afgelopen week besloot een interview voor het programma 60 Minutes af te kappen.

Er was veel te doen om het pittige interview dat zondag werd uitgezonden. Het gesprek werd vorige week dinsdag opgenomen en kwam in het nieuws toen bleek dat president Trump boos was weggelopen. 

Trump nam vervolgens de ongebruikelijke stap om het hele interview al op zijn Facebook-pagina te plaatsen voordat CBS het had uitgezonden.

Trump stelde op Twitter dat de ruwe versie van het interview de “vooringenomenheid, haat en grofheid van 60 Minutes en CBS” laten zien.

In de CBS-versie van het gesprek zei interviewster Lesley Stahl vooraf tegen de kijkers: “We hadden een gesprek voorbereid over allerlei verschillende onderwerpen waar de president mee te maken heeft. Maar het werd een publieke rel en het gesprek werd afgekapt. Het interview begon beleefd, maar eindigde helaas in bekvechten.”

Aan het begin van het interview vroeg Stahl aan Trump of hij het oké vond om pittige vragen te krijgen. De president antwoordde van niet en zei dat Stahl “eerlijk” moest zijn.

Tijdens het interview liep de spanning steeds verder op toen Stahl vroeg naar zaken als het coronavirus, Trumps retoriek bij campagnebijeenkomsten en zijn onbewezen corruptiebeschuldigingen aan het adres van Joe Biden en diens zoon Hunter.

Lees ook op Business Insider

Trump klaagde toen dat Stahl “al vanaf het begin op ongepaste wijze onderwerpen aan de kaak stelde” en protesteerde nogmaals tegen de aankondiging van Stahl om “pittige” vragen te stellen.

“Je eerste opmerking was ‘Ben je klaar voor pittige vragen?'”, zei Trump. “Dat is geen manier van praten.”

Een redacteur van 60 Minutes zei toen dat er nog maar vijf minuten over waren voor het interview. Daarop draaide Trump zich om naar zijn media-adviseur Hope Hicks en zei: “Ik denk dat we nu wel genoeg interview hebben, Hope. OK? Het is genoeg. Laten we gaan. Laten we er even een paar seconden over praten, OK?”

Hij verliet de ruimte en daarop zei Stahl dat ze nog “heel wat vragen niet gesteld had”. Ze wachtte of de president nog terug zou komen, maar dat gebeurde niet.

Bekijk de volledige aanloop naar het moment dat Trump wegliep hier:


Lees meer over de Amerikaanse verkiezingen: