• Vertrouwelingen van Donald Trump vragen zich af of de steroïde die de Amerikaanse president krijgt toegediend om het coronavirus te bestrijden zijn beoordelingsvermogen aantast.
  • Trump gebruikt dexamethason, een steroïde die iemands mentale toestand kan veranderen en een euforisch gevoel kan geven.
  • Volgens The New York Times vragen sommige stafleden van het Witte Huis zich af of dexamethason invloed heeft gehad op Trumps plotselinge beslissing om de onderhandelingen met de Democraten over een nieuw economisch steunpakket te staken.

Vertrouwelingen van de Amerikaanse president Donald Trump vragen zich af zijn beoordelingsvermogen wordt beïnvloed door de steroïden die hij gebruikt sinds zijn coronabesmetting, blijkt uit nieuwe berichten.

Trump werd vrijdag in het Walter Reed-ziekenhuis opgenomen nadat hij een dag eerder bekendmaakte besmet te zijn met het coronavirus.

Daar is hij behandeld met onder meer extra zuurstof, een experimentele cocktail met synthetische antilichamen en dexamethason. Die laatste is een steroïde die je mentale toestand kan veranderen en wordt gebruikt om zwaardere Covid-19-gevallen te behandelen.

De president is zaterdag aan een dexamethason-kuur begonnen en zijn team verwacht hier “voorlopig mee door te gaan”, aldus dokter Brian Garibaldi, onderdeel van het medische team van de president.

Trump bleef drie nachten in het ziekenhuis en is maandag naar het Witte Huis gegaan, hoewel hij nog steeds besmet is. Dokters waarschuwen dat hij misschien nog niet volledig is hersteld. Dit baart de staf van het Witte Huis zorgen.

Lees ook: Personeel van het Witte Huis is naar verluidt niet blij dat Trump terug is, nu hij anderen nog kan besmetten met Covid-19

Op dinsdag twitterde Trump onverwachts dat hij zijn mensen de opdracht heeft gegeven om niet meer de onderhandelen over een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie tot na de presidentsverkiezingen van 3 november. De beurzen zakten flink na dit nieuws.

Dexamethason kan euforie veroorzaken

Volgens The New York Times vragen sommige leden van de staf van het Witte Huis zich af of dexamethason invloed heeft gehad op de beslissing. De steroïde kan de mentale toestand van een gebruiker veranderen en leiden tot een euforisch gevoel.

Dokter Lewis Kaplan, chirurg en voorzitter van de zorgorganisatie Society of Critical Care Medicine, vertelde maandag aan ABC News dat sommige patiënten na behandeling met steroïden psychiatrische symptomen kunnen ontwikkelen zoals euforie, stemmingswisselingen, woede of psychose. "Het is zeldzaam, maar het gebeurt vaak genoeg dat wij dit herkennen als ongewilde bijwerkingen van steroïden."

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vroeg zich dinsdag in een gesprek met Democraten af of het gebruik van steroïden door Trump invloed heeft gehad op zijn beslissing de gesprekken over het steunpakket te beëindigen, vertelde een bron aan USA Today.

Trump keerde 5 oktober terug in het Witte Huis en leek toen moeilijk te kunnen ademhalen. Foto: ABC News

Donald Trump jr. zou volgens bronnen van Vanity Fair hebben gezegd dat zijn vader "gek" deed nadat hij was opgenomen in het ziekenhuis. Het oudste kind van de president zou een "interventie" hebben overwogen vanwege het gedrag van zijn vader, zoals zijn beslissing om met leden van de geheime dienst mee te rijden terwijl hij besmettelijk is en zijn opvallende Twitter-gebruik op maandag, met een spervuur aan tweets in hoofdletters.

Republikeinen en Democraten botsten over hoeveel ze uit willen geven aan een nieuw steunpakket. Democraten hebben een significant hoger bedrag in gedachten dan de Republikeinen.

Het steunpakket bestaat onder meer uit hulp voor werklozen, steun voor bedrijven en investeringen in gezondheidszorg en onderwijs. Beide partijen willen Amerikanen nog een keer 1.200 dollar steun geven.

Dinsdag drong Trump bij het Amerikaanse congres aan om niet het volledige steunpakket maar losse wetsvoorstellen aan te nemen. Dit voor directe betalingen en hulp voor luchtvaartmaatschappijen en kleine bedrijven.

Lees meer over Donald Trump: