Een achtergelaten laptop met pikante e-mails brengt Hunter Biden opnieuw in de problemen – en daarmee ook zijn vader, de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Hunter kreeg in 2014 een topfunctie bij een Oekraïens gasconcern. Volgens critici heeft papa Joe daarin een hand gehad. Die was op dat moment vicepresident onder Barack Obama.

Uit de opgedoken e-mails blijkt dat Hunter de machtige positie van zijn vader misbruikte om een contract en een vorstelijk salaris te bedingen in Oekraïne.

Vraag is hoe betrouwbaar de e-mails zijn. De scoop is afkomstig van The New York Post, een rechtse krant van mediamagnaat en Trump-supporter Rupert Murdoch.

Het Oekraïne-schandaal steekt vlak voor de Amerikaanse verkiezingen opnieuw de kop op. Dat kan de Democratische kandidaat Joe Biden flink in de problemen brengen, ook al is de bron van de nieuwe onthullingen dubieus.

De kwestie draait om de topfunctie van Bidens zoon Hunter bij het Oekraïense gasconcern Burisma Holdings van april 2014 tot april 2019. Hij verdiende daar een vorstelijk salaris.

Een opvallende benoeming, want Hunter Biden had geen ervaring in de energiesector. Hij werd begin 2014 uit een marinefunctie ontslagen na cocaïnegebruik en kreeg twee maanden later, in april 2014, een aanstelling bij Burisma. Daar zou papa Biden een hand in hebben gehad, beweren critici.

Joe Biden was op dat moment vicepresident onder Barack Obama en speelde een sleutelrol na de val van de regering van de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj in februari 2014. Obama benoemde Biden tot contactpersoon om het nieuwe Oekraïense beleid vorm te geven. In die hoedanigheid bezocht de vicepresident twaalf keer het Oost-Europese land.

Trump belde met de Oekraïense president

Is er een verband tussen Joe Bidens rol als vicepresident en de topfunctie van zijn zoon bij Burisma? Een voormalig hoofdaanklager van Oekraïne zei vorig jaar dat Hunter geen wetten in Oekraïne heeft overtreden.

Toch belde de Amerikaanse president Donald Trump in 2019 met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski over de zaak en verzocht hem daarbij om het onderzoek te heropenen. Dit leidde tot een impeachment-procedure wegens machtsmisbruik die werd geïnitieerd vanuit de Democraten.

De impeachmentprocedure strandde begin dit jaar uiteindelijk in de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Daarna verdween het Oekraïne-schandaal naar de achtergrond.

Maar nu keert de kwestie als een boemerang terug, dankzij een achtergelaten laptop in een computershop in Delaware, de thuisstaat van de Bidens. Daarop staan volgens The New York Post verdacht e-mails van Hunter Biden.

Hunter Biden zou hebben aangedrongen op een riant salaris

Uit de e-mails zou blijken dat Hunter zo'n zes jaar geleden uitgebreid gebruik heeft gemaakt van het feit dat hij zoon is van de toenmalige vicepresident en aandrong op een riant inkomen bij Burisma.

Ruim een week voor een bezoek van Joe Biden op 21 april 2014 aan Kiev, wendde Hunter zich tot zijn Amerikaanse zakenpartner Devon Archer die al in de top van Burisma zat. Hij noemt zijn vader 'my guy' en is blij met het aanstaande bezoek van zijn vader aan Kiev in de mails.

Hunter dringt er bij zijn zakenpartner Archer op aan een contract voor hem te regelen vóór zijn vader in Kiev arriveert en er op 22 april premier Jatsenjoek zou spreken en een persconferentie zou geven.

Hij noemt het bezoek "onderdeel van onze adviezen en onze zienswijze", maar hij voegt eraan toe dat hij niet weet wat zijn vader precies gaat zeggen. "Het contract moet nu ingaan en niet na het bezoek van 'my guy' en er moet een voorlopig minimum van ongeveer 25.000 dollar per maand in staan."

Het is niet duidelijk wat Hunter uiteindelijk voor een maandsalaris heeft gekregen en wat hij er precies heeft uitgevoerd. Vorig jaar meldden talrijke media naar schatting 50.000 dollar.

Uit bankgegevens zou blijken dat Biden tussen 2014 en 2016 meer dan 850.000 dollar verdiende bij Burisma. Hij vertrok er in april 2019.

Hoe betrouwbaar zijn de e-mails?

De opgedoken e-mails zijn een 'smoking gun', claimen The New York Post en tegenstanders van Biden. Maar er is een probleem: de betrouwbaarheid van de e-mails zijn moeilijk te checken. De krant heeft alleen afbeeldingen van de berichten online gezet, waardoor metadata zoals tijdstip, afzender, of locatie niet zijn te verifiëren.

Wat meespeelt is de reputatie van The New York Post. De rechtse tabloid is eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch, tevens eigenaar van Fox News en supporter van president Donald Trump.

Reden voor Facebook en Twitter, met de negatieve ervaringen van de verkiezingen vier jaar geleden in het achterhoofd, om de circulatie van het omstreden artikel voorlopig te beperken.

Facebook besloot de verspreiding van het verhaal te vertragen om onafhankelijke feitencheckers ernaar te laten kijken. Twitter gaf naderhand aan dat het onder meer had ingegrepen omdat de verhalen van The New York Post op gehackt materiaal gebaseerd zouden zijn, hetgeen in strijd is met de huisregels van Twitter.

President Trump is woest

Vanzelfsprekend is de Amerikaanse president Donald Trump boos de op socialemediaplatforms. Volgens hem zijn Hunter Biden en diens vader op heterdaad betrapt.

Voor Trump is de aanval op Biden een bekende strategie: hij viel vier jaar geleden zijn rivaal Hillary Clinton ook voortdurend aan vanwege gelekte e-mails.

Ondertussen ontkent het campagneteam van Joe Biden dat er sprake is geweest van malversaties waarbij de presidentskandidaat en zijn zoon betrokken waren.

Lees meer over de VS: