De Amerikaanse staat Maine heeft voormalig president Donald Trump donderdag uitgesloten van de voorverkiezingen (‘primaries’), meldt The Washington Post. Daarmee is Maine na Colorado de tweede staat in het land die Trump ervan weerhoudt zich opnieuw kandidaat te stellen op grond van een zelden gebruikte bepaling in de grondwet die ‘opstandelingen’ verhindert een openbaar ambt te bekleden.

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Colorado concludeerde vorige week dat Trump betrokken was bij “opstand of rebellie” door op 6 januari 2021 zijn aanhangers aan te zetten het Capitool te bestormen.

Er zal zeker beroep worden aangetekend tegen de beslissing van Maine, stellen Amerikaanse media. Gebeurt dit niet door de Republikeinse Partij, dan wel door Trump zelf.

Belangrijke beslissing voor Hooggerechtshof over verkiesbaarheid Trump

De Republikeinse Partij van Colorado heeft het Amerikaanse federale Hooggerechtshof al gevraagd zich over de zaak te buigen. Het hof zou voor alle staten kunnen beslissen of Trump zich weer kandidaat kan stellen.

De mogelijke uitkomsten in de zaak kunnen sterk uiteenlopen. In het meest extreme geval kan Trump in alle Amerikaanse staten tegengehouden worden om zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. Maar het kan ook zo zijn dat de rechters in Colorado en de hoogste verkiezingsfunctionaris in Maine worden teruggefloten.

Het federale Hooggerechtshof van de VS telt negen rechters, van wie er zes zijn benoemd door een Republikeinse president. Drie rechters zijn door toenmalig president Donald Trump voorgedragen.

Besluit om Trump te weren van voorverkiezing in Maine

In Maine nam Shenna Bellows, de zogenoemde Secretary of State en daarmee de hoogste verkiezingsfunctionaris, het besluit om Trump uit te sluiten van deelname aan de voorverkiezingen. "Ik ben me ervan bewust dat geen enkele Secretary of State ooit een presidentskandidaat heeft geweerd van stembiljetten met een beroep op sectie drie van het veertiende amendement van de Grondwet", zei de Democrate volgens de krant The New York Times. "Maar ik ben me er ook van bewust dat geen enkele presidentskandidaat ooit eerder heeft meegedaan aan een opstand."

Enkele uren later maakte haar ambtgenoot in Californië, de Democrate Shirley Weber, bekend dat Trump daar wel op de stembiljetten blijft staan.

De progressieve gouverneur van die grote staat had eerder al duidelijk gemaakt er geen voorstander van te zijn om Trump te verbieden mee te doen aan verkiezingen. "Er bestaat geen twijfel over dat Donald Trump een gevaar is voor onze vrijheden en zelfs voor onze democratie", zei gouverneur Gavin Newsom onlangs. "Maar in Californië verslaan we kandidaten die we niet mogen bij verkiezingen. Al het andere is een politieke afleiding."

LEES OOK: Wat gebeurt er, nu Trump door rechters geschrapt is bij voorverkiezing van de Republikeinen in Colorado? Dit zeggen juridische experts