De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Florida gezegd dat de Chinese leiders de handelsdeal, waarover de Verenigde Staten en China nog aan het onderhandelen zijn, al hebben geschonden.

China wilde veranderingen aanbrengen aan vrijwel alle eerder afgesproken onderdelen van het inmiddels 150 pagina’s tellende handelsverdrag. Donderdag komt de Chinese handelsonderhandelaar Liu He met een delegatie naar Washington om verder te onderhandelen. “Een goede man”, zei Trump,”maar zij hebben de deal al verbroken.”

Trump houdt daarom vast aan de verhoging van de importheffing op 200 miljard dollar aan Chinese producten van 10 procent naar 25 procent, die vrijdag ingaat.

Ondertussen heeft China laten weten tegenmaatregelen te nemen als de Verenigde Staten die stap daadwerkelijk zetten. De Chinezen betreuren dat wel, want “een escalatie van de handelsspanningen is niet in het belang van het Chinese volk en de wereld”.

De aangekondigde tegenmaatregelen zijn in tegenspraak met berichten uit het Witte Huis dat China heeft aangegeven nu echt een deal te willen sluiten. Als dat niet gebeurt, zou Trump het ook prima vinden om de importheffingen te behouden. Volgens hem leveren die de Amerikaanse schatkist ruim 100 miljard dollar per jaar op. Verder moet China niet denken dat het over een deal opnieuw kan onderhandelen met een andere president, aldus Trump.

Lees meer over Donald Trump:

Lees ook op Business Insider