ANALYSE – De Amerikaanse economie oogt sterk in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is niet alleen goed nieuws voor gewone Amerikanen, maar zeker ook voor Donald Trump. Die koestert ambities om in 2020 herkozen te worden als president van de Verenigde Staten. De economie is daarbij z’n sterkste pluspunt.

De groei van het nationaal inkomen lag in het eerste kwartaal van 2019 op 3,2 procent. Dit is een zogenoemd geannualiseerd cijfer, waarbij gedaan wordt alsof de kwartaalgroei zich vier kwartalen lang op dezelfde manier voortzet. De feitelijke kwartaalgroei lag op ongeveer 0,8 procent. Toch is dit een sterk cijfer.

Begin maart voorspelde de GDP Now tracker van de centrale bank van Atlanta dat het nationaal inkomen op geannualiseerde basis met minder dan een half procent zou groeien in het eerste kwartaal van dit jaar. Vervolgens werden de prognoses steeds zonniger. Het uiteindelijke groeicijfer van 3,2 procent lag nog boven de meest recente prognose van ruim 2,5 procent.

Een goed draaiende economie is één van Trumps belangrijkste thema’s in de verkiezingscampagne. Het groeicijfer van afgelopen vrijdag geeft hem voldoende munitie om zich eens flink op de borst te kloppen.

“Het nationaal inkomen is een ongelooflijk getal. Maar bedenk wel: we hebben groei, we hebben sterke groei, en een hele, hele lage inflatie”, zei Trump tegen verslaggevers. “Onze economie doet het goed. Nummer 1 in de wereld. We zijn nu de nummer 1-economie van de wereld.”

Trump en de verkiezingen: het draait om de economie

De groeicijfers lijken Amerikaanse kiezers aan te spreken. Hoewel Trump op een matige beoordeling kan rekenen, wijzen peilingen erop dat een meerderheid van de Amerikanen vertrouwen heeft in de manier waarop hij omgaat met de economie. Dankzij de economische kracht van de VS heeft Trump bij veel stemmers aardig wat krediet opgebouwd.

Hoewel er geen eenduidige relatie is tussen economische prestaties en de uitkomst van verkiezingen, is de bloeiende staat van de Amerikaanse economie een redelijk goede indicator voor het verloop van de verkiezingen.

Trump kan verwijzen naar gestegen lonen en een sterk nationaal inkomen. Dat is een mooie manier om kiezers aan zich te binden. Sterker nog, sommige modellen voorspellen dat de economische voorspoed Trumps kansen om herkozen te worden flink vergroot.

Daarvan zijn ook de Democraten zich pijnlijk bewust. Veel Democraten, waaronder oud-president Obama, stellen dat Trump de vruchten plukt van Obama's economische hervormingen na de financiële crisis.

Maar die case is bij lange na niet zo sterk als de boodschap van Trump. Een vooraanstaande Democratische strateeg zei tegen Politico dat de economische boodschap van de president veel sterker is dan die van de Democraten. "We praten dan wel over zaken als betaald verlof en gelijke lonen - en voor kiezers zijn dat zeer populaire thema's - maar die zijn als boodschap niet robuust genoeg om er een presidentschap mee te winnen. Donald Trump, die grossiert in gepeperde uitspraken over de economie, kun je niet verslaan op deze manier", aldus Celinda Lake.

Het mooie groeicijfer over het eerste kwartaal van 2019 sluit overigens niet uit dat de economie nog kan vertragen. Sterker nog, veel economen verwachten dat de boost als gevolg van Trumps eerdere belastingverlagingen in de loop van het jaar afneemt. Ook is het gevaar van een handelsoorlog nog steeds niet geweken.

Maar voor nu is de kans groot dat Donald Trump bij de verkiezingen in 2020 profiteert van een sterke economie.

LEES OOK: Trump wil onder meer Hollandse kaas treffen met importheffing vanwege vermeende staatssteun voor Airbus… de EU staat klaar om terug te slaan naar Boeing