Topman Rupert Stadler van het Duitse automerk Audi is maandag gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Dat maakte moederbedrijf Volkswagen bekend.

De arrestatie werd gedaan uit vrees dat hij met bewijsmateriaal kan knoeien. Onlangs werd al bekend dat Stadler en een medebestuurder als verdachte zijn aangemerkt in het dieselschandaal. De huizen van de twee werden doorzocht. Stadler werd door meerdere ingenieurs van betrokkenheid beschuldigd. Er zitten al twee oud-managers van Audi vast in afwachting van hun rechtszaak. Verschillende Audi-kantoren werden in mei voor de derde keer binnengevallen.

Volkswagen wordt al door autoriteiten achternagezeten sinds het sjoemeldieselschandaal in de Verenigde Staten in september 2015 aan het licht kwam. Het bedrijf heeft ruim 25 miljard euro apart gezet voor boetes, schikkingen en andere kosten. Onder de auto’s die waren uitgerust met software om de uitstoot te manipuleren behoorden ook Audi’s.

Begin deze maand meldden ingewijden aan Der Spiegel dat Stadler op korte termijn de laan uitgestuurd zou worden vanwege het schandaal. Hij staat sinds 2007 aan het hoofd van Audi.