Tata Steel IJmuiden behoudt zijn afdeling voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), ook als het tot een fusie komt tussen de Europese tak van het staalbedrijf en bijvoorbeeld het Duitse ThyssenKrupp. Dat zei Hans Fischer, topman van Tata Steel Europa, vrijdag in het Financieele Dagblad.

Volgens Fischer is de vrees ongegrond dat hoogwaardige technologie en werkgelegenheid in IJmuiden verloren gaan. “Onze R&D-activiteiten daar zijn van wereldklasse. Het zou natuurlijk ontzettend stom zijn, als je dit zou opheffen of op het spel zou zetten.”

‘Sterker bij fusie’

Volgens hem kan het zelfs zo zijn dat de Nederlandse R&D-activiteiten sterker worden bij een fusie. Fischer stelt dat er plannen zijn om industriële processen verder te digitaliseren, waarvoor grote investeringen nodig zijn. “We willen naar slimmere fabrieken. Als je groter bent, kun je juist dit soort dingen oppakken en kennis delen.” Fischer wijst daarnaast op de ruim 1 miljard die de komende vijf jaar in de vestiging in IJmuiden wordt gestoken.

Het Indiase Tata voert momenteel diverse gesprekken met partijen over het samenvoegen van activiteiten met Europese branchegenoten. Er zijn onder meer gesprekken gevoerd met het Duitse ThyssenKrupp. Eerder verkocht het concern al een aantal van zijn Britse activiteiten.

Onrust onder personeel

De gesprekken tussen Tata en ThyssenKrupp zorgen voor onrust onder personeel. Vakbonden CNV en FNV willen op de hoogte gehouden worden van de fusiegesprekken. Daarnaast willen ze voor het einde van de maand duidelijkheid over de werkgelegenheid bij Tata in IJmuiden. Het huidige werkgelegenheidspact loopt 1 oktober af. Volgens de bonden heeft het pact in het verleden prima gewerkt voor het bedrijf en zal dat in de toekomst ook moeten doen.

Fischer zegt dat er een nieuw pact komt en dat die onderhandelingen volledig losstaan van de strategische evaluatie van het moederconcern.