In 1998 leerde heel Nederland Thomas Acda kennen toen het nummer Niet of nooit geweest, dat hij samen met Paul de Munnik maakte, een grote hit werd. Het nummer stond 22 weken lang in de Nederlandse top 40 en is nog steeds op de radio te horen, net als hun lied over Herman in de zon op een terras.

Tot 2015 bleven Acda en De Munnik een duo. Terwijl ze albums bleven schrijven kluste Acda ook nog bij als acteur. Ook op die manier wist hij behoorlijk wat geld te verdienen.

In een interview met Vice doet hij uit de doeken dat hij niet alleen goed was in het verdienen van geld, maar ook uitblonk in het uitgeven ervan.

Hoeveel hij precies verdiende zegt Acda niet, maar wel is duidelijk dat de bedragen al snel flink opliepen. “We speelden in Breda, en het was echt een slechte show”, zegt hij tegen de website. “Toen JB (een gitarist, red.) met een solo bezig was, liep ik chagrijnig naar Paul toe en vroeg: ‘Wat krijgen we hier eigenlijk voor, joh?’ Ongeveer vijfduizend gulden, zei hij. Leuk vak heb ik, en ik gedraag me maar, dacht ik toen.”

Daarnaast heeft hij samen met De Munnik weleens geschnabbeld. “Een keertje voor Capgemini (…) We kregen 10.000 voor één nummertje, maar ik weet niet meer of dat guldens of euro’s waren.”

600 euro per nacht

Doordat hij zo veel geld verdiende, veranderde zijn uitgavenpatroon ook flink. Hij gaf vooral veel geld uit aan reizen. Zo huurde hij in Amerika een auto en reisde hij wekenlang door het land, maar huurde hij ook behoorlijk dure appartementen. “Op vakantie zat ik soms in een appartement van 600 euro per nacht. Op Broadway, dat wel. Ik ga toch niet naar Brooklyn?”

Toch veranderde dat allemaal toen hij in één week stopte met Acda en De Munnik én met het programma Dit Was Het Nieuws. “Ik betaalde alles, voor iedereen”, zegt hij, maar er kwam opeens veel minder geld binnen. “Je gaat je toch afvragen of die hypotheek niet een beetje goedkoper kan, of er legale opties zijn om niet elke maand zo’n enorme bak geld weg te gooien.” Ook werd hij door zijn toenmalige boekhouder voor 60.000 euro bestolen.

Lees ook op Business Insider

Inmiddels staat er dan ook niets meer op zijn rekening: “Ik heb geen geld meer! Alles is opgegaan aan drugs en scheidingen!”

Desondanks denkt hij dat het niet per se beter zou zijn als hij financieel onafhankelijk zou zijn. “Ik denk dat het leven lastig is als je alles altijd maar kunt krijgen zonder ervoor te hoeven werken. Ik denk dat je daar artistiek ook van in de problemen komt”, zegt hij. “De financiële malaise na mijn scheiding was een zegening, dat gaf mijn werk ineens nut.”

Het hele interview met Thomas Acda lees je hier.

Lees meer over geld: