Miljonair worden kan op twee manieren: heel snel of geleidelijk. Voor de meesten van ons is het alleen op die laatste manier weggelegd: door ons inkomen te verhogen, te sparen en te beleggen. In algemene zin is het dan ook verstandig om minder uit te geven dan je verdient en een langetermijnplanning te maken.

Business Insider vroeg enkele financiële planners om een routekaart naar het miljonairschap te maken per levensfase.

Wil je rond je 65ste miljonair zijn, dan heb je er even de tijd voor, als je tijdig begint. Begin je met vermogensopbouw rond je 20ste, dan heb je 40 jaar of meer om te geraken waar je wilt zijn.

Miljonair worden? Dit moet je doen als je 20, 30, 40 of 50 bent:


Op je 20ste: zet een vast percentage van je inkomen opzij

Ben je een twintiger, dan is het cruciaal om op reguliere basis zo veel mogelijk geld opzij te zetten.

Alicia Butera, financieel planner bij Planning Within Reach, adviseert minimaal 20 procent van je inkomen opzij te zetten, als dat lukt. “Op deze leeftijd maak je de minste kosten. Als je halverwege de twintig bent, verdien je ‘echt geld’, terwijl je tegelijkertijd nog de leefstijl van een student hebt”, zegt Butera.

Butera adviseert 20 procent (of wat je kunt missen) van je inkomen automatisch te laten wegschrijven naar een aparte rekening voor sparen of beleggen, zodat je het eigenlijk niet eens meer merkt. Zo raak je ook gewend aan een ietwat sobere leefstijl.

“Sparen als je jong bent is cruciaal. Hoe langer je hebt, hoe groter de vruchten die je er later van plukt”, zegt Butera. Als je je spaargeld belegt voor je pensioen, dan heb je het voordeel van rente op rente. En dat werkt beter naarmate je meer tijd tot je beschikking hebt.

Mari Adam, adviseur bij Adam Financial Associates, geeft een hypothetisch scenario voor het effect van vroeg starten, uitgaande van een jaarlijks rendement van 7 procent op je beleggingen.

Als je vanaf je 22ste elk jaar 4.800 euro opzij zet, en vanaf je 50ste verhoog je die inleg met ongeveer 900 euro per jaar, dan heb je ongeveer 1,3 miljoen euro als je 65 wordt.

20 something

Foto: Op je 20ste is de relatie inkomen-leefstijl het gunstigst om te sparen. Maskot/Getty Images

Op je 30ste: blijf relatief sober leven

Voor dertigers geldt dat ze in de fase komen waar ze een vaste relatie hebben en tweeverdieners worden. Dan liggen kinderen en het kopen van een huis in het verschiet. Het zijn de jaren waarin het leven heel duur kan zijn.

“Op je 30ste is het verleidelijk om veel geld uit te geven”, zegt Butera. “Het is belangrijk dat je je hier geen leefstijl aanmeet die niet past bij je inkomen. Voorkom dat je financiële misstappen begaat waar je in het volgende decennium nog last van hebt. Het is aan jou om het spaarzame patroon van de twintiger vast te houden.”

Als je een huis koopt, dan wil je slimme hypotheekkeuzes maken en voorkomen dat je leegloopt op je huis, vult financieel planner Adam aan.

Psycholoog, onderzoeker en auteur Sarah Stanley Fallaw deed onderzoek naar 600 miljonairs. Ze kwam erachter dat het merendeel van hen beneden hun stand leefde om een 7-cijferig banksaldo te realiseren.

De meeste miljonairs die Stanley Fallaw bestudeerde, kochten een huis dat minder dan driemaal zo veel waard was als hun jaarinkomen.

rich people kentucky derby

Foto: Weersta een levensstijl die je je niet kunt veroorloven. Mike Coppola/Getty Images

Op je 40ste: focus op meer inkomsten voor je pensioen

Je bent 40. Hoogste tijd voor een sterkere focus op het genereren van inkomsten. Blijf, net als op je twintigste, een deel van je inkomen wegsluizen ten behoeve van je pensioen.

“Halverwege je carrière zit je waarschijnlijk aan de top van wat je verdient. Dus laat het geld voor je werken door de juiste mensen aan te trekken om zaken uit handen te nemen. Daarmee kun jij je op je carrière focussen en je inkomsten vergroten”, zegt Butera.

“Dit zijn eigenlijk je topjaren”, zegt Adam. “Carrières en persoonlijke levens kunnen gemakkelijk ontsporen als je 50-plus bent, dus wees de gebeurtenissen voor. Focus nu op die lange termijn.”

college parents

Foto: Zijn je kinderen financieel van je afhankelijk? Grote kans dat je geen miljonair wordt. Ariel Skelley/Getty Images

Op je 50ste: wees niet al te vrijgevig

De tien jaar voor je pensionering vormen de laatste mijl. Dit is de tijd om je kinderen te leren gezonde financiële besluiten te nemen en hen te betrekken bij financiële besluiten die jij neemt. Als je kinderen financieel onafhankelijk zijn, komt dat ook jou ten goede.

Volgens Adam moet je eenmaal op dit punt aangekomen je vermogen niet meer verkwanselen aan zakgeld en niet uit de bocht vliegen met collegegeld of enorme leningen aan je kinderen.

Dit is ook het punt voor herbezinning: hoe sta je ervoor qua pensioen? Dit is namelijk het laatste moment waarop je nog wijzigingen daarin kunt aanbrengen.

“Je moet op dit punt precies weten wat je uitgeeft en wat je als pensionado nodig hebt”, zegt Andrews. “Als het niet genoeg is, trek dan nú de buikriem aan.”


LEES OOK: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden