Genoeg vermogen opbouwen om financieel onafhankelijk te worden vraagt een enorm doorzettingsvermogen. Maar er zijn wel patronen te onderscheiden, als je kijkt hoe mensen miljonair zijn geworden.

De Amerikaanse auteur Sarah Stanley Fallaw sprak met meer dan 600 miljonairs voor haar boek The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth.

Stanley Fallaw concludeert dat degenen die hun reguliere kantoorbaan opzegden, een vergelijkbaar pad richting financiële onafhankelijkheid volgden.

Miljonairs doen volgens Stanley Fallaw vaak een aantal dingen om los te komen van de gewoonte dat je werkt om financieel te overleven.

Ze richten hun leven zo in dat ze bijzondere carrièrestappen kunnen zetten. Hoofdzakelijk door zuinig te leven, andere mogelijkheden af te tasten terwijl ze nog een reguliere baan hebben, en door de stap te zetten van werknemer naar zelfstandige ondernemer.

We gaan hieronder meer in detail in op deze drie zaken:


1. Geeft minder uit dan je je kunt veroorloven

Veel miljonairs die Stanley Fallaw sprak, benadrukten dat zuinig leven kansen creëert.

Lees ook op Business Insider

“Je schept zo mogelijkheden om carrièrestappen te zetten die meer tijd en flexibiliteit geven om dingen buiten je reguliere baan uit te proberen. Mogelijk levert dit ook weer extra inkomsten op”, schrijft ze.

Als je boven je stand leeft, in plaats van geld opzij te zetten voor later, maakt dat je erg afhankelijk van het salaris dat maandelijks op je bankrekening terechtkomt. Zelfs als dat een fors inkomen is.


2. Bedenk iets dat extra inkomen oplevert

Veel miljonairs zijn begonnen met een extra activiteit toen ze nog een reguliere baan hadden. Volgens Stanley Fallaw is het wel zo dat het behoorlijk wat tijd, geld en inspanning kost om zo’n tweede baan tot een succes te maken.

“Degenen die erin slagen meerdere bronnen van inkomsten te creëren, die van een hobby iets kunnen maken waar ze geld mee verdienen, maken meer kans om miljonair te worden”, schrijft ze.


3. Word zelfstandig ondernemer

Een belangrijke volgende stap naar financiële onafhankelijkheid heeft vaak te maken met de keuze voor zelfstandig ondernemerschap. De keerzijde is wel dat dit doorgaans betekent dat je grotere risico’s neemt om van een persoonlijk project een succes te maken.

“Je hebt dus aan de ene kant het risico dat gepaard gaat met bijvoorbeeld het starten van een eigen bedrijf, en anderzijds het vooruitzicht van significant hogere inkomsten. Als je erin slaagt een succes te maken van je onderneming, kun je niet zelden fors meer verdienen vergeleken met een reguliere baan”, schetst Stanley Fallaw.


LEES OOK: Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn