• Tesla verhoogt de Amerikaanse prijzen van de Model X Long Range en Model S Long Range met 5.000 dollar.
  • Eerder deze maand verhoogde de autobouwer ook al de Amerikaanse prijzen van de Model 3 en Model Y vanwege problemen met de toeleveringsketen.
  • Topman Elon Musk van Tesla hoopt dat hij vanaf 2023 Tesla’s betaalbaarder kan maken. Hij wil sommige prijzen halveren.

Tesla verhoogde de prijs van nog eens twee van zijn modellen in Amerika. De fabrikant van elektrische auto’s doet dit naar eigen zeggen vanwege aanhoudende problemen met de toeleveringsketen. Het gevolg hiervan is dat Tesla’s elektrische voertuigen tot de duurste op de markt behoren.

De prijsverhogingen zijn het gevolg van schaarste aan computerchips. Hierdoor kan Tesla minder snel auto’s produceren en moeten kopers veel langer wachten op hun nieuwe auto. Vooral de Model S en X hebben hier last van. Voor deze twee modellen kunnen levertijden uitlopen tot eind 2022.

Prijsverhogingen van Tesla in de VS

In Verenigde Staten heeft de autofabrikant de prijs van zijn Model X Long Range en Model S Long Range met 5.000 dollar verhoogd, volgens de website van Tesla. Eerder deze maand verhoogde de autofabrikant ook al de prijs van zijn Model 3 en Model Y met 2.000 dollar in de VS.

De Model X Long Range en Model S Long Range worden nu verkocht voor respectievelijk 104.990 dollar en 94.990 dollar.

De prijsstijgingen eerder deze maand betekenen dat de kosten van de Model Y Long Range en Model 3 Standard Range Plus nu 56.990 dollar en 43.990 dollar bedragen. De goedkoopste auto van Tesla is de Model 3 Standard Range Plus met 41.990 dollar.

Op het moment van schrijven zijn de Nederlandse vanafprijzen nog onveranderd. De Model S Long Range kost nog 99.990 euro, en de Model X Long Range moet 109.990 euro opbrengen.

De Model 3 Standard Range Plus kost 48.980 en de Model Y Standard Range Plus verandert van eigenaar voor 64.000 euro.

Prijsverhogingen in de VS worden niet standaard ook doorgevoerd in Nederland. Andersom gebeurt dit ook niet.

Problemen in de toeleveringsketen van autofabrikanten

Insider meldde eerder dat topman Musk tijdens Tesla's jaarlijkse aandeelhoudersvergadering aangaf dat problemen rondom de leveringsketen de prijsverhogingen veroorzaken.

"We zien een aanzienlijke kostendruk in onze toeleveringsketen", zei Musk tijdens de vergadering. "Dus we moesten de prijzen van voertuigen verhogen, in ieder geval tijdelijk. We hopen wel de prijzen in de loop van de tijd te verlagen en de auto's betaalbaarder te maken."

Bepaalde Tesla-modellen, zoals de Model 3 Standard Range Plus, hebben in de VS een wachttijd van iets meer dan een half jaar.

Als je op dit moment een dergelijke auto in Nederland bestelt, heb je hem in december. Sommige klanten die nu een Tesla bestellen, zullen tot eind 2022 moeten wachten om hun auto te krijgen.

Afgelopen jaar beloofde Musk dat Tesla tegen 2023 een goedkoper voertuig gaat uitbrengen. Dit model moet rond de 25.000 dollar kosten, bijna de helft goedkoper dan de goedkoopste Tesla van dit moment.

Het bedrijf werd echter geconfronteerd met "supergekke tekorten" en "krankzinnige moeilijkheden" rond het wereldwijde tekort aan computerchips.

Ook vertragingen in havens en COVID-19-beperkingen in China hielpen niet mee, gaf Musk in september toe. De vertragingen maken het onduidelijk of Tesla zijn doel zal bereiken om tegen 2023 een goedkoper voertuig op de markt te brengen.

Tesla overtrof afgelopen week de verwachtingen van analisten op Wall Street en rapporteerde over het derde kwartaal een omzetgroei van 57 procent op jaarbasis. Het aandeel Tesla werd afgelopen vrijdag naar nieuwe hoogtepunten gestuwd. Dit zorgde er ook voor dat het geschatte vermogen van Musk, die grootaandeelhouder is van Tesla, omhoog ging naar 250 miljard dollar.

Meer over Tesla lezen? Check deze artikelen: