• Tesla’s Full Self-Driving bèta voor automobilisten met ‘perfecte’ scores op het gebied van veilig rijden, is uitgesteld.
  • FSD bèta moest eigenlijk afgelopen vrijdag beschikbaar zijn voor ongeveer 1.000 automobilisten met veiligheidsscores van 100 uit 100.
  • Amerikaanse toezichthouders en politici bekritiseren Tesla’s Autopilot. Ze zeggen dat de software ervoor zorgt dat mensen denken dat de auto’s volledig autonoom zijn.

Tesla’s Full Self-Driving Bèta voor bestuurders met een “perfecte” veiligheidsscore werd op zaterdag uitgesteld nadat Elon Musk, CEO van Tesla, twitterde over “zorgen over de veiligheid.”

FSD Bèta stond eigenlijk gepland voor een lancering op vrijdag middernacht. Tesla zou de software zou op dat moment naar ongeveer 1.000 bestuurders met veiligheidsscore van 100 uit 100 sturen. De bèta zou op een later moment beschikbaar worden voor bestuurders met een score van 99 of lager.

Full Self-Driving is een uitgebreide versie van Autopilot, het hulpsysteem dat bij op elke Tesla geleverd wordt. En hoewel de naam het wel suggereert, maakt FSD Tesla’s niet volledig autonoom. Het stelt Tesla’s in staat om zelf van rijbaan te wisselen, in te parkeren en verkeerslichten en stopborden te herkennen.

Tesla-bestuurders met een goede veiligheidsscore konden in september toegang tot net bèta-programma aanvragen. Maar om toegang te krijgen moesten bestuurders een goede veiligheidsscore hebben. Deze wordt opgebouwd uit vijf elementen: het aantal voorwaartse botsingswaarschuwingen per 1.600 kilometer, hard remmen, agressief sturen, op onveilige afstand volgen van de voorligger en geforceerde uitschakeling van autopilot. Dit blijkt uit Tesla's "safety score" handleiding.

Tesla's Autopilot krijgt veel kritiek van toezichthouders en politici in de VS die vinden dat de benaming doet vermoeden dat Tesla's autonoom kunnen rijden, terwijl ze dat niet kunnen.

Ook loopt er een onderzoek in de Verenigde Staten naar de werking van Autopilot. Dit naar aanleiding van meerdere ongelukken met hulpdienstvoertuigen.

Lees meer over Tesla: