• Tesla is veroordeeld tot het betalen van een miljoenenvergoeding aan een ex-werknemer, omdat die te maken kreeg met een racistische werkomgeving.
  • Owen Diaz en zijn zoon kregen racistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd en werden op de werkvloer onder meer geconfronteerd met denigrerende karikaturen.
  • Tesla verklaarde eerder dat alle door Diaz gemelde incidenten waren onderzocht en opgelost.

Een federale jury in San Francisco heeft Tesla veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) aan de zwarte voormalig werknemer Owen Diaz, omdat die te maken kreeg met een racistische werkomgeving.

Diaz was als uitzendkracht werkzaam in de Tesla-fabriek in Fremont in het noorden van Californië in 2015 en 2016. Hij werkte daar als liftbediende, zo schrijft The New York Times.

Op de werkvloer werd naar Diaz verwezen met racistische opmerkingen, zo meldt de krant. Ook zouden medewerkers onder meer hakenkruizen in wc-hokjes hebben getekend en denigrerende karikaturen van zwarte kinderen rond de fabriek hebben achtergelaten.

Toen de zoon van Diaz – die met de hulp van zijn vader ook een plekje in de fabriek had bemachtigd – eveneens het doelwit werd van de racistische opmerkingen, was de maat vol, zo schrijft The New York Times.

Volgens Diaz deed Tesla weinig om het gedrag aan te pakken, ondanks herhaalde klachten.

De jury kwam tot de conclusie dat het bedrijf er niet in was geslaagd om te voorkomen dat de werknemer racistisch werd behandeld. De schadevergoeding bestaat uit 6,9 miljoen dollar voor emotionele schade en 130 miljoen als straf, meldt een van Diaz' advocaten. Tesla en de advocaat van het bedrijf reageerden nog niet op verzoeken om een reactie.

Tesla verklaarde eerder dat het nooit de intentie had om de rechten en veiligheid van zwarte werknemers te veronachtzamen en dat alle door Diaz gemelde incidenten waren onderzocht en opgelost. De advocate van Tesla zei ook tegen de jury dat de claims van Diaz niet werden ondersteund door bewijs.

[activecampaign form=34]

LEES OOK: Zo kun je op kantoor discussiëren over racisme en diversiteit zonder collega’s te kwetsen, volgens een Nederlandse expert van consultant Bain die jaren in de VS werkte