• Elon Musk zegt dat de gigafabriek van Tesla in Duitsland in november of december moet beginnen met de productie van elektrische auto’s.
  • De oorspronkelijke openingsdatum van de fabriek was 1 juli.
  • Tesla wil eind volgend jaar 10.000 exemplaren van de Model Y per week maken in de bij Berlijn gevestigde fabriek.

Elon Musk heeft zaterdag gezegd dat de gigafabriek van Tesla in Duitsland voor het eind van het jaar elektrische auto’s moet gaan produceren, zes maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was.

De fabriek nabij Berlijn moet in november of december gaan beginnen met de productie van de Model Y, zei Musk afgelopen weekend tijdens het “Giga-Fest” op het fabrieksterrein. Het gaat dan nog wel even duren voordat er in grote aantallen geproduceerd kan worden, zei CEO Musk tijdens de open dag.

De oorspronkelijke openingsdatum van de fabriek was 1 juli, maar er waren problemen met vergunningen en zorgen over de natuur en milieu in de directe omgeving. Zo zou de lokale populatie hagedissen bedreigd worden en zou de gigafabriek ook de watervoorziening in van de omgeving in gevaar kunnen brengen.

Tesla wacht nog op definitieve toestemming om te beginnen met de productie. Het Duitse ministerie van Milieu gaat een beslissing nemen na het sluiten van een inspraakronde op 14 oktober over de gigafabriek.

Musk zegt dat Tesla aan het eind van 2022 tussen de 5.000 en 10.000 auto's per week wil gaan produceren in de gigafabriek bij Berlijn. "Het zal langer duren tot we grote aantallen kunnen produceren, dan de tijd dat het duurde de fabriek te bouwen", zei Musk volgens persbureau Reuters.

De fabriek zal waarschijnlijk accu's gebruiken die Tesla in China produceert tot daar een aparte fabriek in Duitsland voor wordt gebouwd, meldt persbureau Bloomberg.

In mei gaf Musk zijn Duitse team zes extra maanden om te beginnen met produceren, meldde Automobilwoche. Een maand daarvoor zei Tesla dat de productie eind 2021 zou beginnen.

De CEO van Tesla zei tijdens de open dag dat hij zich "zorgen" maakt over de personeelswerving voor de fabriek, berichtte Reuters. "We hebben echt groots talent nodig uit heel Europa", stelde Musk.

LEES OOK: Elon Musk van Tesla heeft een ongelooflijk leven: van jongetje dat gepest werd op school tot de meest excentrieke baas in de techindustrie