Het lijkt er op dat de ontslagen bij Tata Steel in IJmuiden in ieder geval tot volgend jaar van de baan zijn. In een brief aan vakbond FNV schrijft de Nederlandse topman Theo Henrar dat Tata Steel Nederland zich aan eerdere afspraken over baanbehoud zal houden.

Een massaontslag zoals aangekondigd door moederbedrijf Tata Steel Europe is door die belofte niet mogelijk tot in ieder geval volgend jaar oktober. De vakbonden hadden de directie van Tata Steel om een bevestiging gevraagd. Tata Steel Europe kondigde vorig jaar aan 1600 banen in IJmuiden te willen schrappen. Details daarover zijn nog altijd niet bekend.

Henrar schrijft wel dat “de marges en het verdienmodel” van Tata Steel Nederland onder druk staan. De directie van het staalbedrijf vraagt steun van de vakbond bij het verbeteren van het verdienvermogen. Daarbij stelt Henrar dat het uitbesteden van werk aan lagelonenlanden in principe geen goede oplossing is. Wel ziet hij heil in verdere automatisering, innovatie en verbetering van de efficiency.

Tata Steel kan het zich niet veroorloven om “als bedrijf stil te blijven staan”, zo stelde Europees topman Henrik Adam eerder. Hij wees er daarbij op dat de wereld rondom het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden snel verandert. Dat maakte volgens hem de ingrepen noodzakelijk.

Met de baangarantie aan de bonden stelt de directie van Tata Steel Nederland zich mogelijk lijnrecht tegenover het moederbedrijf op.

LEES OOK: ‘Tata Steel IJmuiden is niet meer toonaangevend’