Tata Steel gaat tot 3.000 banen schrappen in Europa. Dat heeft het staalconcern achter de hoogovens in IJmuiden in een verklaring aangekondigd. Het is niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen verloren gaan in Nederland.

Hoe de reorganisatie precies uitpakt per locatie wil Tata Steel volgens een woordvoerder eerst bespreken met de eigen ondernemingsraad. Waarschijnlijk heeft ongeveer twee derde van de ingreep betrekking op het kantoorpersoneel.

Diverse media berichtten eerder op basis van ingewijden dat medewerkers in Nederland rekening moeten houden met een verlies van 1.500 banen. Daarbij zou het voornamelijk om kantoorbanen gaan.

Tata Steel heeft last van onder meer een zwakkere verkoop van auto’s. Ook de handelsoorlog voelt de staalreus. Daarbij heeft Tata Steel, net als andere Europese staalproducenten, last van China dat goedkoop staal op de Europese markt dumpt.

Dat het bedrijf zou gaan reorganiseren was al bekend, maar over de omvang van de banenreductie waren nog geen aantallen naar buiten gebracht. Tata Steel telt in Nederland zo’n 11.000 werknemers. In heel Europa werken er meer dan 20.000 mensen.

Vakbonden zijn teleurgesteld

Vakbonden hielden al rekening met een groot banenverlies. Zij waren maandag uitgenodigd bij het bedrijf om tekst en uitleg te krijgen. Na afloop van die bijeenkomst reageerden de bonden teleurgesteld omdat Tata Steel daar volgens hen niets concreets gezegd zou hebben.

FNV-bestuurder Aad in 't Veld vindt het vreemd dat het bedrijf later wel een aantal banen heeft genoemd in berichtgeving aan de media. "Maar het blijft weinig concreet", zegt hij. "Het is heel makkelijk om te zeggen hoeveel je wil besparen en op welk bedrijfsresultaat je uiteindelijk wil uitkomen, maar dat is nog geen plan."

De vakbondsman stelt dat een eventuele halvering van de werkgelegenheid in IJmuiden operationeel helemaal niet mogelijk is. "Dan houdt de fabriek op met draaien." Bovendien is er volgens hem een sociaal plan, waarin het bedrijf heeft beloofd dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De FNV'er wil Tata Steel daaraan houden, anders sluit hij acties niet uit.

Volgens Frits van Wieringen, voorzitter van zowel de Europese als de Nederlandse ondernemingsraad van het bedrijf, is het schrappen van banen niet de oplossing van de problemen van het staalbedrijf. Tata moet juist investeren, zegt hij.

Van Wieringen denkt dat het niet mogelijk is om zoveel banen te schrappen bij het voormalige Hoogovens. "Die mensen op bijvoorbeeld de inkoopafdelingen de afdelingen voor finance en human resource zijn allemaal gewoon aan het werk."

LEES OOK: ‘Tata Steel IJmuiden niet meer toonaangevend’, zegt topman Henrik Adam