• Olieprijzen zijn tot het hoogste niveau in 2,5 jaar gestegen.
  • Ook de prijzen van benzine en diesel zitten in de lift.
  • Door het grote aandeel van belastingen in de pompprijs blijft het effect van de stijging van olieprijzen op de benzineprijzen beperkt.

Olieprijzen zijn tot het hoogste niveau in 2,5 jaar gestegen. Dat gebeurde nadat dinsdag bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden verder waren afgenomen. Daarnaast neemt de vraag naar olie toe en dit zal naar verwachting ook nog even aanhouden.

Uit Amerikaanse overheidscijfers kwam naar voren dat de voorraden van Amerika’s grootste bevoorradingshub in Oklahoma tot het laagste niveau sinds maart 2020 zijn gedaald. Verder bleek uit het rapport dat de uitvoer van olie en brandstoffen vorige week sterk is gestegen.

Chinese raffinaderijen verhoogden onlangs al hun activiteit tot het hoogste niveau ooit. Verder is de verkoop van benzine en diesel in India opgeveerd. Saoedi-Arabië waarschuwde eerder dat een “supercyclus” van olieprijzen in gang kan worden gezet door een gebrek aan nieuwe exploratie-uitgaven.

Op de termijnmarkt in New York steeg de prijs voor Amerikaanse olie met 1,2 procent tot 73 dollar per vat, om daarna weer iets weg te zakken. Dat kwam vooral door de nervositeit op de financiële markten die in afwachting zijn van het rentebesluit van de Federal Reserve.

In Europa noteerde Brent-olie woensdag op ruim 74 dollar.

Benzineprijs op topniveau

De stijging van de olieprijzen is ook te merken aan de pomp. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers bedroeg de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) woensdag 1,911 euro. Dat is de hoogste prijs ooit gemeten.

Voor diesel geldt momenteel een adviesprijs van 1,557 euro. Daarmee nadert die brandstof ook de hoogste prijs ooit. Dat was nu nog medio oktober 2012 toen de adviesprijs voor een liter diesel 1,558 euro was.

Daadwerkelijk getankte prijzen liggen vrijwel altijd lager dan de adviesprijzen. Uit data van het CBS, op basis van gegevens van tankpasuitgever Travelcard, blijkt dat gemiddelde pompprijzen zo'n 11 cent lager liggen dan de adviesprijzen die UnitedConsumers bijhoudt.

De publicatie van dagprijzen loopt bij het CBS/Travelcard doorgaans een week achter. Volgens de meest recente gegevens lag de gemiddelde benzineprijs per 7 juni op 1,79 euro per liter.

Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog altijd mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken.

Van belang is verder dat een verandering in de productprijs van benzine maar beperkte invloed heeft op de consumentenprijs in Nederland. Dit komt door het belastingeffect: de Nederlandse benzineprijs bestaat voor ongeveer twee derde uit accijns en btw.

[activecampaign form=24]