Het begin van een nieuwe jaar is voor veel mensen de tijd van goede voornemens. Gezondheid speelt daarbij doorgaans een grote rol. Wie wil er niet fit blijven door bijvoorbeeld meer te sporten? Met de hoge inflatie en stijgende kosten van het levensonderhoud is dit echter ook een goed moment je huidige abonnement op een sportschool tegen het licht te houden. En als je er geen hebt, kijken hoe je kunt shoppen.

Het is vooral zaak om op te letten dat de kosten van een sportschool opwegen tegen wat er wordt aangeboden, zoals begeleide lessen, sauna of een goed online fitnessprogramma.

Een betaalbaar fitnessabonnement is in 2023 van groot belang. De inflatie die vorig jaar torenhoog was, blijft ook dit jaar waarschijnlijk de koopkracht onder druk zetten en dat heeft z’n weerslag op je financiële situatie. Dus als je kunt besparen op je fitnessabonnement is dat mooi meegenomen.

Bovendien is bezuinigen op abonnementen voor de sportschool momenteel populair. Uit de gegevens van besparingsapp Dyme blijkt dat het opzeggen van sportscholen tot de top 5 meest gecancelde abonnementen behoort.

Business Insider de kosten van abonnementen van vijf grote fitnessketens van Nederland op een rij: Basic-Fit, Fit20, SportCity, Anytime Fitness en Curves. We leggen ook uit wat je voor een abonnement krijgt.


Basic-Fit

De grootste sportschool van Nederland biedt drie verschillende typen abonnementen aan:

  • basic (19,99 euro per vier weken)
  • premium (29,99 euro per vier weken)
  • all-in (49,99 euro per vier weken).

Met een basic abonnement kun je alleen in één specifieke club terecht, terwijl de andere twee abonnementen toegang bieden tot alle clubs van Basic-Fit.

Met premium of all-in abonnement kun je iemand gratis meenemen om samen te trainen, je mag onbeperkt gebruik maken van massagestoelen in de club en je krijgt onbeperkt toegang tot een app met honderden workouts en programma's.

Ten slotte als je een all-in abonnement neemt, krijg je ook een fitnessfiets thuis te huur samen met een app waarop meer dan honderd spinningworkouts staan.

Met alle drie abonnementen kun je terecht bij fitnessapparaten en groepslessen.


Fit20

Fit20 is een veel duurdere sportschool dan Basic-Fit. Zij verantwoorden de hogere kosten door het feit dat je wekelijks 20 minuten krijgt met een personal trainer. Daarnaast krijg je in de club meer begeleiding. En meer werkuren van de trainers kosten geld, legt Fit20 uit op zijn website.

Fit20 heeft drie verschillende abonnementen:

  • duo abonnement (77 euro per maand)
  • flex abonnement (90 euro per maand)
  • solo abonnement (127 euro per maand)

Elk abonnement sluit je af voor zes maanden. Daarna geldt er een opzegtermijn van een maand.

Een belangrijk verschil tussen de abonnementen is met wie je traint. Met het duo abonnement train je samen met een vaste partner. Met het flex abonnement train je samen met verschillende partners. Met het solo abonnement sport je in je eentje.

Met alle drie lidmaatschappen heb je toegang tot alle faciliteiten en kun je alle groepslessen bezoeken.


SportCity

SportCity, waar sinds vorig jaar ook de populaire fitnessketen Fit For Free onder valt, kent twee lidmaatschappen:

  • City One (24,99 euro per vier weken)
  • City Plus (27,99 euro per vier weken).

Bij het eerste abonnement kan je alleen bij één club terecht om te sporten. Bij het tweede abonnement kun je bij meerdere locaties trainen en mag je vijf keer per maand iemand gratis meenemen. Met beide lidmaatschappen heb je toegang tot alle faciliteiten zoals een sauna en kun je alle groepslessen bezoeken.

Als je een contract afsluit voor zes maanden of een jaar krijg je financieel voordeel. De bovengemelde prijzen gelden voor een flexibel contract dat je maandelijks kunt afzeggen.


Anytime Fitness

De sportscholen van Anytime Fitness zijn alle uren van de dag open, elke dag van het jaar. Daarmee onderscheidt deze fitnessketen zich van zijn concurrenten. Met een lidmaatschap kun in elke van de 4500 clubs wereldwijd gaan sporten.

Er zijn twee abonnementen voor volwassenen en voor de jeugd onder 22 jaar. Verder verschilt de hoogte van het lidmaatschap per fitnessclub.

Als je bijvoorbeeld wil fitnessen in Amsterdam bij de locatie Amsteldijk kost een abonnement voor een volwassenen die vaststaat voor één jaar 50,95 euro. Kies je voor een vergelijkbaar abonnement bij de locatie Almere Stad dan betaal je er 41,95 euro voor.

Bij een lidmaatschap van Anytime Fitness zijn een privé kleedkamer met een douche en groepslessen inbegrepen.


Curves

Curves is een fitnessketen waar alleen vrouwen lid van kunnen worden. Om iedereen zich op zijn gemak te laten voelen, zijn er overigens geen spiegels in de clubs. Verder zijn er speciale krachttrainingen ontworpen die niet langer dan dertig minuten duren.

Curves kent twee verschillende lidmaatschappen:

  • Curves Premium (44 euro per maand)
  • Curves Premium Smart (47,50 euro per maand).

Met beide abonnementen krijg je toegang tot alle sportscholen van Curves. Je sluit af een lidmaatschap voor één jaar.

Het belangrijkste verschil tussen de twee abonnementen is dat je bij Premium Smart digitale begeleiding ontvangt.


Heb je al een fitnessabonnement dan is het goed om wat je nu ervoor betaalt en wat voor diensten je ervoor krijgt te vergelijken met het huidige aanbod. Wellicht is overstappen een goed idee!

Wil je dit jaar beginnen met een nieuw lidmaatschap bij een sportschool dan is er keuze genoeg van budgetclubs zoals Basic-Fit tot duurdere scholen zoals Fit20 waar je een personal trainer krijgt.

Lees meer over fitness: