In de top van Shell is onenigheid ontstaan over het tempo van de omschakeling van olie en gas naar hernieuwbare energie.

Volgens zakenkrant The Financial Times vertrekken een aantal hoge managers bij Shell die zich bezig houden met duurzame energie.

Topman Ben van Beurden wil meer investeren in hernieuwbare energie, maar olie en gas blijven voorlopig de belangrijkste inkomstenbron.

Meerdere leidinggevenden bij Shell zijn opgestapt vanwege onenigheid over hoe snel het olie- en gasconcern moet overschakelen op groenere brandstoffen.

Dat meldt zakenkrant The Financial Times op basis van ingewijden. De golf van aftredens komt enkele weken voordat Shell zijn nieuwe strategie voor de energietransitie bekendmaakt.

Sommige opgestapte managers wilden volgens de ingewijden een hardere verschuiving van olie naar groene brandstoffen. Het topmanagement wil echter dichter bij de huidige koers van het bedrijf blijven, aldus vier bronnen die de Financial Times heeft gesproken.

Het zou bij de vertrekkers onder anderen gaan om Marc van Gerven, die de zonne-, opslag-, en windactiviteiten bij Shell leidde, Eric Bradley, die bij de energiedivisie van Shell werkte, en Katherine Dixon, die in het strategieteam voor de energietransitie zat.

Lees ook op Business Insider

Ook Dorine Bosman, onderdirecteur van de winddivisie van Shell, zou Shell gaan verlaten. Verschillende andere topmanagers die zich bezighouden met schone energie zouden van plan zijn om in de komende maanden te vertrekken, aldus de bronnen.

Topman Van Beurden wil investeringen in hernieuwbare energie versnellen

Een woordvoerder van Shell zei tegen de krant dat het bedrijf sterk gefocust blijft op het leiden van de energietransitie. “We moeten Shell hervormen om de uitvoering van onze strategie mogelijk te maken.”

Topman Ben van Beurden heeft eerder gezegd dat investeringen in biobrandstoffen en zonne-energie “moeten versnellen”. Shell heeft de ambitie om in 2050 een bedrijf met netto nul uitstoot te zijn. Het bedrijf investeerde daarvoor in Nederland naar eigen zeggen onder meer in wind- en zonne-energie en maatregelen om de uitstoot van de eigen activiteiten te verminderen.

Tegelijkertijd zei Van Beurden dat het bedrijf zijn gasdivisie gaat uitbreiden en dat olie een belangrijke inkomstenbron blijft.

Shell is sinds begin deze maand verwikkeld in een rechtszaak met Milieudefensie en zes andere organisaties. De eisers willen dat het bedrijf over tien jaar 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019. Alleen als grote vervuilende bedrijven zoals Shell hun CO2-uitstoot verminderen kan de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden blijven, meent Milieudefensie.

LEES OOK: Shell kruipt in derde kwartaal uit het rood en verhoogt dividend een klein beetje – wel forse winstdaling