Olie- en gasconcern Shell is erin geslaagd in het derde kwartaal van dit jaar uit de rode cijfers te komen.

Shell boekte een nettowinst van bijna een half miljard dollar, tegen een verlies van ruim 18 miljard dollar een kwartaal eerder.

Beleggers kregen voor het derde kwartaal een dividend van 0,1665 dollar per aandeel voorgeschoteld, een fractie meer vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Olie- en gasconcern Shell heeft in het afgelopen kwartaal een winst behaald, na een megaverlies in de voorgaande periode. Het bedrijf zette veel minder afschrijvingen in de boeken en wist te profiteren van kostenbesparingen en aantrekkende olieprijzen. Ten opzichte van een jaar geleden was wel sprake van een scherpe daling van het resultaat.

Het nettoresultaat bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 489 miljoen dollar, fors minder dan de 5,9 miljard dollar winst uit dezelfde periode een jaar eerder.

Wel was er een duidelijke verbetering vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar: toen zette Shell en historisch verlies van ruim 18 miljard dollar in de boeken door grootschalige afschrijvingen.

De aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), de belangrijkste winstgraadmeter voor Shell, kwam afgelopen kwartaal uit op 955 miljoen dollar. Dat was 638 miljoen dollar in het tweede kwartaal en bijna 4,8 miljard dollar een jaar eerder.

Lees ook op Business Insider

De totale omzet lag op 44,7 miljard dollar tegen 32,5 miljard dollar in de voorgaande periode en 89,5 miljard dollar een jaar terug.

Shell schrapt 7.000 tot 9.000 banen

Shell maakte in september bekend dat 7.000 tot 9.000 banen worden geschrapt om kosten te besparen vanwege de coronacrisis. Het banenverlies moet leiden tot kostenbesparingen van 2 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar. In het handelsbericht werden geen nadere details gemeld over deze herstructureringsplannen.

Begin dit jaar schokte Shell beleggers met een verlaging van het dividend, als gevolg van de klap van de coronacrisis. In het eerste kwartaal van 2020 stelde Shell een dividend van 0,16 dollar beschikbaar, tegen 0,47 dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook in het tweede kwartaal koos Shell voor een dividend per aandeel van 0,16 dollar. Bij de derde kwartaalcijfers heeft het olie- en gasconcern het dividend een fractie verhoogd tot 0,1665 dollar per aandeel.

LEES OOK: Dit moet je weten over de beurscijfers van vandaag: Heineken schrapt banen, KPN ziet omzetdip bij zakelijke tak