De Japanse elektronicafabrikant Sharp heeft een nieuwe smartphone onthuld die perfect illustreert welke kant het opgaat met telefoonontwerpen. De Aquos S2 heeft een scherm zonder randen.

De randen om het scherm heten ook wel de bezels. Bij de iPhone 7 Plus zijn ze behoorlijk groot ten opzichte van de Aquos S2, zoals je op de foto bij dit artikel ziet.

Verschillende fabrikanten hebben in de afgelopen maanden telefoons op de markt gebracht met een display dat van rand tot rand loopt. Zo kunnen ze een groter scherm stoppen in dezelfde behuizing.

Het Chinese Xiaomi opende eind vorig jaar het bal met de futuristisch ogende Mi Mix, Samsung en LG volgden niet veel later met respectievelijk de Galaxy S8 en G6. Daarmee brak de smartphone zonder randen door in westerse landen.

De nieuwe telefoon van Android-oprichter Andy Rubin, de Essential, bouwt voort op hetzelfde concept. En als we de geruchten mogen geloven blijft Apple met de iPhone 8 niet achter.

Jaren geleden was Sharp echter de eerste die met een telefoon zonder randen op de proppen kwam. De Aquos Crystal kwam in 2014 op de markt. De opvolger daarvan, de Aquos S2, is voorlopig alleen verkrijgbaar in China.

De fabrikant heeft vooralsnog geen plannen om het toestel naar Nederland te brengen. Maar met een prijs van omgerekend 315 euro is deze smartphone een perfect voorbeeld van wat we qua ontwerp nu ook bij middenklassers kunnen verwachten.

Kijk maar mee:


De Aquos S2 heeft een Snapdragon 620 aan boord, een chipset met gemiddelde prestaties. Verder heeft het basismodel 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB opslag.

Foto: Sharp

Een iets duurdere versie heeft een Snapdragon 660, 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Die kost omgerekend zo’n 440 euro, maar is nog niet verkrijgbaar. Beide modellen hebben een batterij van 3020 mAh en draaien op Android 7.1 Nougat.

Foto: Sharp

Aan de achterzijde zijn twee camera’s boven elkaar geplaatst, net zoals naar verluidt bij de nieuwe iPhone. Eentje heeft 12 megapixels, de ander 8 megapixels.

Foto: Sharp

Het duurdere model heeft een achterkant van glas die doet denken aan de glimmende HTC U11.

Foto: Sharp

Het 5,5-inchscherm met een resolutie van 2.040 bij 1.080 pixels trekt de aandacht. Het display loopt helemaal door tot aan de bovenkant, met slechts een kleine inkeping voor de selfiecamera. Het ontwerp lijkt erg op dat van de Essential van Andy Rubin.

Foto: Sharp

De hoeken van het scherm zijn niet afgerond zoals bij de Galaxy S8, maar lopen schuin af. Een beetje gek.

Foto: Sharp

Het scherm is niet helemaal randloos. Zoals veel fabrikanten worstelde Sharp met de vraag waar het de vingerafdrukscanner moest plaatsen. Hun oplossing: stop het in de ‘kin’ van het toestel, samen met andere sensoren. Daardoor loopt het display maar aan drie zijden door tot aan de rand.

Foto: Sharp

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Aquos S2 binnenkort in Nederlandse winkels ligt. Maar het toestel is een goed voorbeeld van waar het heengaat met smartphonedesign anno 2017. Zo zien de komende jaren alle smartphones eruit.

Foto: Sharp

LEES OOK: Dit zijn de 10 beste smartphones ter wereld

MIS OOK NIET: Smartphone kapot? Dan mag de verzekeraar je een tweedehandsje geven