Whiskey uit een onafhankelijk Schotland zou wel eens duurder kunnen uitpakken.

De voorzitter van de Schotse Whisky Vereniging (SWA), David Frost, heeft op de SWA-website de vrees uitgesproken ,,dat verschillen in de regelgeving in Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk de kosten in de (whisky-)handel zullen opdrijven”.

Donderdag referendum

Dit betekent dat de whisky duurder wordt, als een meerderheid van de stemmers in Schotland zich donderdag uitspreekt voor onafhankelijkheid. Frost zegt met elke regering in Edinburgh te zullen werken, maar laat duidelijk blijken dat de whiskysector onafhankelijkheid niet ziet zitten.

“Zelfs een tijdelijke onderbreking van het EU-lidmaatschap die uitsluiting aan de gezamenlijke markt inhoudt, zou zeer schadelijk”, aldus Frost die de vereniging leidt van de ruim 100 officiële Schotse whiskystokerijen waar circa 35.000 mensen werken.

Eigenlijk Iers, maar goed

Whisky komt overigens net als de doedelzak en het kledingstuk kilt, niet oorspronkelijk uit Schotland. Het werd eerder dan in Schotland, in de 15 eeuw, door monniken in Ierland gemaakt. Zij zouden die vaardigheid uit China hebben overgenomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl