Luchthaven Schiphol is een samenwerking aangegaan met startup Hardt Hyperloop uit Delft.

De twee gaan onderzoeken wat de hyperloop, een technologie die in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk moet maken, kan betekenen in het totale mobiliteitsvraagstuk.

Zo wordt gekeken of de hyperloop in de toekomst een alternatief kan zijn voor korte-afstandsvluchten, zegt een woordvoerder van Hardt. Daarnaast zou de hyperloop de bereikbaarheid van Schiphol kunnen verbeteren.

“Schiphol staat voor het optimaal verbinden van Nederland met de rest van de wereld om zo een bijdrage te leveren aan de welvaart en het welzijn in Nederland en daarbuiten. Om dit te kunnen blijven doen is innovatie cruciaal”, zegt Richard Emmerink, ontwikkelingsdirecteur bij de luchthaven in een toelichting op de plannen.

Idee van Elon Musk

Het idee voor de hyperloop komt uit de koker van Elon Musk, de ondernemer achter elektrische autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De hyperloop moet een soort buizenpost voor mensen worden. Capsules zweven door middel van magneten in een buis die bijna vacuüm is getrokken. Door de verminderde luchtweerstand moeten uiteindelijk snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur kunnen worden gehaald. Een trip van Amsterdam naar Parijs duurt dan maar een half uur.

Verschillende bedrijven, waaronder het Amerikaanse Hyperloop One en het Nederlandse Hardt, werken aan de technologie. Hardt komt voort uit het studententeam van de TU Delft, dat begin 2017 de prestigieuze ‘SpaceX Hyperloop Pod Competition’ in Californië won.

Volgens een studie van Hardt is de hyperloop in Europa haalbaar. Vorige week werd bekend dat de Delftse onderneming een miljoeneninvestering heeft ontvangen van InnoEnergy, een fonds voor duurzame energie.

LEES OOK: Het idee voor de hyperloop bestaat al veel langer dan Elon Musk leeft: de geschiedenis gaat terug tot de 17de eeuw