Inwoners van Silicon Valley in Californië hebben waarschijnlijk een heel andere perceptie van geld dan de rest van de Verenigde Staten.

Bewoners van de regio waar techgiganten als Facebook zijn gevestigd, denken dat ze tot de middenklasse behoren. Ook als ze vier ton per jaar verdienen.

Dat blijkt uit onderzoek dat Palo Alto Weekly publiceerde. Afgelopen december en januari heeft de lokale krant aan meer dan 250 inwoners van de stad gevraagd: “Hoe zou je jouw sociale klasse definiëren?”

Maar liefst 81 procent van de respondenten zei zichzelf als middenklasse te zien. Daarbij hebben ze hun inkomens opgegeven, die variëren van 10.000 tot bijna 400.000 dollar, zo meldde krant.

Kim-Mai Cutler van de Amerikaanse website TechCrunch stuitte als eerste op de bevindingen van het onderzoek.

palo alto

Foto: Luchtfoto van Palo Alto, het hart van Silicon Valley in Californië. Bron: Sundry Photography/Shutterstock

Middenklasse

In Nederland behoor je tot de middenklasse als je een inkomen hebt dat 60 tot 200 procent van het mediaaninkomen bedraagt. Het mediaaninkomen is het precieze midden van de inkomensverdeling - de helft van de huishoudens zit erboven, de helft eronder. In Nederland bedroeg het mediaaninkomen in 2014 25.700 euro, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Amerikaanse mediaaninkomen is in 2015 met 3,2 procent gestegen naar 59.039 dollar, blijkt uit het American Community Survey 2016 van het United States Census Bureau, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Dit is het hoogste inkomensniveau dat de Amerikaanse middenklasse tot nu toe heeft bereikt.

Volgens Pew Research Center behoor je tot de Amerikaanse middenklasse als je inkomen tussen de 66 en 200 procent van het nationale mediaaninkomen bedraagt. Volgens die definitie vallen Amerikanen met een inkomen tussen de 39.000 en 118.000 dollar in de middenklasse.

Toch is de definitie van middenklasse in de VS niet eenduidig: die verschilt per staat.

Chronisch woningtekort

Zo hebben inwoners van San Francisco Bay Area, waar Silicon Valley onderdeel van is, ook een heel andere definitie van rijkdom.

Palo Alto, in het hart van Silicon Valley, is de thuisbasis van topuniversiteit Stanford en verschillende techbedrijven als Tesla en Hewlett-Packard. Er heerst een chronisch woningtekort met bijbehorende stijgende huizenprijzen. Ook de kosten voor levensonderhoud zijn er torenhoog.

Voor de respondenten van het onderzoek van Palo Alto Weekly zijn dat redenen om zichzelf als middenklasse te identificeren in plaats van upper-class, waar de rest van het land hun inkomen eerder onder zou scharen.

Leven van maand tot maand

"In bijna elk ander deel van het land zouden we rijk zijn", zei een van de ondervraagden. "Maar hier leven we van maand tot maand." En een ander: "In de stad waar ik vandaan kom, zou ik een huis hebben gekocht en tot de hoge middenklasse behoren."

Anderen vertelden dat ze 'gezond voedsel en schone kleding inmiddels minder belangrijk vinden'. Ze worstelen om basisvoorzieningen te kunnen betalen, zoals kinderopvang.

"Ik kom niet eens in de buurt van de financiële zekerheid die ik dacht te zou hebben op mijn leeftijd", vertelde een 37-jarige uit een gezin waarvan beide ouders werken om vier personen te onderhouden.

Mediane huizenprijs bereikt record

De mediane huizenprijs in Palo Alto heeft in december een record bereikt van 3 miljoen dollar. Woningen in de stad worden standaard voor 110 procent van de vraagprijs verkocht. Daarbij doen kopers een aanbetaling van gemiddeld 20 procent van de verkoopprijs, schreef vastgoedwebsite Redfin.com.

Met de almaar stijgende huizenprijzen en de kosten voor levensonderhoud in Silicon Valley, is het voor inwoners met hoge inkomens steeds meer gerechtvaardigd om te zeggen dat ze tot de middenklasse behoren.

LEES OOK: Huizenprijs knalt nog verder omhoog in januari 2018: per maand werd je huis in 12 maanden ruim 1.500 euro meer waard

MIS  OOK NIET: Hoe rijk zijn mensen bij jou in de buurt? Bekijk hier hoe jouw gemeente scoort