De oppositie reageert afwijzend op de hartenkreet van premier Mark Rutte om het Oekraïneverdrag te redden. Rutte deed vrijdag na de ministerraad ,,in het landsbelang” een beroep op de oppositie om de mogelijkheid voor een oplossing alsnog te steunen.

,,We wachten een kabinetsbesluit af”, is de korte reactie van het CDA. Een woordvoerder van GroenLinks laat weten dat de premier al eerder dezelfde argumenten op tafel heeft gelegd. ,,Onze positie verandert daarom niet.” En Kees van der Staaij van de SGP staat ook niet te springen. Hij laat weten dat de SGP bezorgd is dat het ongenoegen onder de bevolking groeit als na een referendum de uitslag wordt genegeerd. Hij ziet een intrekkingswet dan ook ,,als de enige optie”.

Ratificatie Oekraïne-verdrag lijkt onhaalbaar

Volgens D66 wreekt zich nu het feit dat Rutte geen campagne heeft gevoerd en Nederland niet tijdig heeft meegenomen in de gevolgen van de uitslag. ,,Wij blijven bij het standpunt dat recht gedaan moet worden aan de uitslag van het raadgevend referendum. Als Rutte voor 1 november meent partijen te kunnen overtuigen met zijn voorlopig onderhandelingsresultaat, dan is D66 altijd bereid dat op de inhoud te beoordelen.” De ChristenUnie laat weten altijd bereid te zijn om te praten, maar heeft tot dusver geen oplossing gezien die beter is dan het verdrag niet te ratificeren.

Tijdens een raadgevend referendum in april wees meer dan 60 procent het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne af. Sindsdien zoekt het kabinet naar een uitweg. Er is daarbij veelvuldig overlegd met D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Hun steun is nodig om het verdrag door de Eerste Kamer te krijgen, want daar hebben regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid. Het overleg zit ,,muurvast” was eerder al te horen in oppositiekringen.

Rutte denkt wel tot overeenstemming te kunnen komen in Brussel en met de regering van Oekraïne, zei hij vrijdag. Maar hij zei ook niet optimistisch te zijn dat het zou lukken om er met de oppositie uit te komen. ,,De kans is klein.” Mochten de standpunten niet veranderen dan stuurt het kabinet maandag een brief naar de Tweede Kamer waarin wordt gemeld dat het verdrag niet wordt geratificeerd. Dan kan het verdrag niet in werking treden.