De ontwikkelingen in België en Frankrijk bevestigen volgens premier Mark Rutte eens te meer dat we ook in Nederland rekening moeten houden met aanslagen. 

Dat zei Rutte vrijdag naar aanleiding van de antiterreuractie in België en de terroristische aanslagen van vorige week in Parijs.

Het dreigingsbeeld is op dit moment “substantieel”, aldus Rutte. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is. “De aanslagen in Parijs, hoe bizar en vreselijk ook, passen in het dreigingsbeeld dat wij kennen”, zei de premier.

Leef door, maar wees alert

Nederlanders hoeven zich volgens Rutte op straat geen zorgen te maken of openbare plekken te mijden. Hij roept iedereen op door te gaan “met onze manier van leven” en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten.

“,We hebben in Nederland, in dit deel van de wereld, iets unieks opgebouwd: een vrije, open en democratische samenleving met een hele grote welvaart en met een heel groot beschermingsniveau”, aldus de minister-president. Volgens hem is er geen garantie dat er in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden, maar “er is wel de garantie dat we er alles in redelijkheid aan doen om zo’n aanslag te voorkomen”.

Opstelten: ga naar voetbal

“We zijn op alles voorbereid”, zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag na afloop van de ministerraad. Ook hij vindt dat de burgers hun normale leven moeten leiden. “Ga naar hockey, ga naar voetbal.”

De overheidsdiensten zijn waakzaam en alert en nemen de maatregelen die nodig zijn, benadrukte de bewindsman. Burgers zelf moeten zelf ook wel alert zijn. Eerder op de dag zei Opstelten “absoluut, absoluut” op de vraag of we ons zorgen moeten maken.

Lees ook op Business Insider

De minister wilde niets zeggen over eventuele contacten met België naar aanleiding van de gebeurtenissen daar. De Belgen waren donderdag leidend, het was hun actie in Verviers. Het is aan hun om informatie te verschaffen.

Slapende terreurcellen

Nederland is een van de West-Europese landen die een mogelijk doelwit zijn van terroristen, schrijft CNN vrijdag op basis van een bron binnen een westerse inlichtingendienst. De bron stelt dat er zo’n 20 slapende terreurcellen zijn die klaar zouden kunnen zijn om een aanslag te plegen in Frankrijk, Duitsland, België of Nederland. Het zou gaan om 120 tot 180 terroristen.

De bron meldde aan CNN verder ook dat er een “onmiddellijke dreiging” is voor België en mogelijk ook voor Nederland. Volgens CNN is de bron goed ingevoerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl