Het Russische leger gaat “achteruit” wat betreft de kwaliteit van het wapentuig en de uitrustingen die de Russen in Oekraïne gebruiken. Volgens westerse deskundigen grijpt het land nu terug op oude voorraden uit het begin van de Koude Oorlog.

Militaire experts stellen dat er geen “grote toename van materieel” is waargenomen en dat “het materieel dat de Russen gebruiken decennia oud is”, zo schrijft CNN.

“Ze begonnen de oorlog met T-80 en T-90 tanks, maar moesten al snel overstappen op de T-72’s en nu zien we dat de eerste T-55’s van stal worden gehaald om in Oekraïne te worden ingezet”, aldus de experts tegen CNN.

Meerdere bronnen hebben bevestigd dat Rusland T-55 tanks, die de Sovjet-Unie kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog begon te produceren, uit opslag heeft gehaald.

Volgens de Amerikaanse denktank The Center for Strategic and International Studies betekenen de zware verliezen op het slagveld dat "het Russische leger op korte termijn zal moeten overgaan op minder geavanceerde uitrustingen”. 

Russische tanks kunnen minder ver schieten

Dit komt volgens de denktank ook door de westerse sancties. Die zorgen ervoor dat Rusland niet langer toegang heeft tot moderne technologieën, zoals optische systemen, die het doorgaans uit Frankrijk importeert. 

Nieuwe tanks worden hierdoor uitgerust met oudere, minder geavanceerde systemen en zullen minstens 2 kilometer minder ver kunnen schieten, aldus CNN

Maar volgens de denktank heeft Rusland wel genoeg voorraad aan verouderde wapens om het verlies aan geavanceerde technologie goed te maken.

Rusland verliest ongeveer 150 tanks per maand in Oekraïne, volgens een analyse van het platform Oryx, dat schat dat tussen februari 2022 en februari 2023 1.779 Russische tanks zijn uitgeschakeld.

Rusland heeft moeite om snel genoeg tanks te maken, waardoor ten minste één Russische elite-eenheid vecht met 60 jaar oude T-62 tanks. Volgens het Britse weekblad The Economist zou de Russische behoefte aan nieuwe tanks tien keer groter zijn dan het vermogen van het land om ze te produceren.

LEES OOK: 4 grafieken die tonen hoe oorlog, sancties en de energiemarkt de Russische economie op z’n kop hebben gezet