De energie-inkomsten van Rusland zijn fors gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar. Ze leveren niet meer voldoende op om alle militaire rekeningen te kunnen voldoen. De Russische overheid boekte per saldo een begrotingstekort van 27 miljard euro in de eerste drie maanden van 2023.

Het begrotingstekort van de Russische staat staat in schril contrast tot het begrotingsoverschot van omgerekend 12,7 miljard euro uit het eerste kwartaal van 2022.

De totale overheidsinkomsten daalden in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 21 procent naar omgerekend 64 miljard euro, blijkt uit gegevens die het Russische ministerie van Financiën vrijdag bekendmaakte. Meer specifiek zag Rusland de energie-inkomsten met 45 procent dalen naar omgerekend 18 miljard euro, vanwege een prijsdaling van Russische Oeral-olie die Rusland en een terugval van de gasexport.

Sinds 5 december 2022 importeert de Europese Unie — een grootverbruiker van Russische energie — geen ruwe Russische olie meer. Tegelijkertijd stelden de EU, de G7 en Australië een prijsplafond in van 60 dollar voor een vat Russische olie. In februari dit jaar stelde de EU een vergelijkbaar verbod en een prijsplafond in voor geraffineerde brandstofproducten uit Rusland.

Het Russische ministerie van Financiën heeft de gevolgen van het importverbod voor Russische olie en het prijsplafond niet gekwantificeerd, maar het Finse Centre for Research on Energy and Clean Air schatte in januari dat de boycot en het prijsplafond het Kremlin 156 miljoen euro per dag kosten.

Overheidsuitgaven van Rusland stijgen hard

De Russische overheidsuitgaven zijn in het eerste kwartaal van dit jaar juist fors gestegen: met 34 procent naar omgerekend 91 miljard euro in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het Russische ministerie van Financiën gaf geen verklaring voor de sterk gestegen uitgaven, maar volgens de onafhankelijke Russische denktank Gaidar Institute is het budget voor Defensie met 54 procent overschreden, meldde persbureau Reuters op 4 april.

Rusland zal waarschijnlijk volop geld blijven steken in het leger in verband met de oorlog in Oekraïne. Volgens een begrotingsanalyse door Reuters van afgelopen november zullen de uitgaven daaraan in 2023 oplopen tot omgerekend 106 miljard euro. Dat is bijna een derde van de totale begroting.

Het Kremlin wil het begrotingstekort in 2023 niet verder op laten lopen dan 2 procent van het nationaal inkomen, zei minister Anton Siluanov van Financiën op 17 februari tegen staatszender Rossiya 24. Maar analisten gaven tegen Reuters aan dat dit niet erg waarschijnlijk is en dat het begrotingstekort dit jaar mogelijk tussen de 4 en 5 procent van het nationaal inkomen uitkomt.

LEES OOK: Rusland ondergaat een ‘omgekeerde industrialisatie’, volgens de centrale bank van Finland