Veel ondernemers kopen of leasen voor 1 januari nog snel een auto waarvoor geen bijtelling telt. De Toyota-importeur heeft Japan om extra auto’s gevraagd.

Het is een beroerd jaar wat betreft de verkoop van nieuwe auto’s, maar met name producenten van hybride en elektrische auto’s zien hun verkopen de laatste maanden weer fors stijgen.

De oorzaak: volgend jaar moet je ook voor hele zuinige auto’s van de zaak bijtelling betalen. Dit jaar geldt voor elektrische auto’s en plug-in hybrides met een gemiddelde uitstoot van minder dan 51 gram CO2 per kilometer nog geen bijtelling. Wie nog vóór 1 januari een dergelijke auto weet te bemachtigen, is vijf jaar lang gevrijwaard van bijtelling.

Volvo en Mitsubishi

Volvo en Mitshubishi kunnen al een tijdje niet meer aan de vraag voldoen wat betreft hun plug-in hybrides, de Volvo V60 Plug-in Hybrid en de Mitsubishi PHEV. Ze zijn al een hele tijd uitverkocht.

Toyota, dat al wat langer hybride auto’s produceert, heeft meer productiecapaciteit en kon tot nu toe nog wel aan de vraag voldoen. Maar nu lijkt ook Toyota tegen zijn grenzen aan te lopen. Gewone hybrides- goed voor 14 procent bijtelling – zijn er nog genoeg, maar de voorraad Prius plug-ins dreigt op te raken.

Zzp’ers kopen auto

“Het zijn vooral veel zzp’ers die nu nog besluiten een auto te kopen”, constateert de woordvoerder van Toyota-importeur Louwman & Parqui. Hij vermoedt dat die zzp’ers de beslissing om een zuinige auto van de zaak te kopen aanvankelijk hebben uitgesteld. Nu ze ongeveer weten wat ze dit jaar voor omzet halen, hakken ze alsnog de knoop door, en stappen ze de showroom binnen.

Toyota-importeur Louwman Parqi benadrukt dat wie nu bestelt, zijn Prius nog wel op tijd krijgt om hem vóór 1 januari op kenteken te zetten. “Maar we hebben Japan wel om extra auto’s gevraagd”, aldus de woordvoerder.

Dit jaar zijn tot nu toe 1800 Prius met stekker op kenteken gezet. Over hoeveel er uiteindelijk verkocht zullen worden, durft de woordvoerder van Louwman Parqui geen uitspraak te doen.

Lees ook

Dit zijn de auto’s met de laagste bijtelling in 2014

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl