• Meerdere mensen uit de directe kring rond president Donald Trump hebben hem gezegd dat zijn juridische team hem er “als een idioot” uit laat zien, meldt The Daily Beast.
  • Trump wees na de door hem verloren verkiezingen zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani aan om de juridische acties tegen de uitslag te leiden.
  • Maar Giuliani heeft de laatste weken een reeks blunders begaan en alleen maar verlies geleden in de rechtszaal.

De blunders van Trumps juridische team stralen af op de president zelf, waarschuwen zijn vertrouwelingen. Daardoor komt hij over “als een idioot”, fluisteren mensen uit Trumps directe kring hem in. Dat meldt The Daily Beast.

Voormalig burgemeester Rudy Giuliani van New York is sinds 2018 de persoonlijk advocaat van Trump en werd op 14 november aangesteld als leider van het juridische team dat de uitslag van de presidentsverkiezingen moest aanvechten.

Sinds president-elect Joe Biden de verkiezingen van 3 november won, heeft Trump nauwelijks nog in het openbaar opgetreden en liet hij het podium om te vertellen dat de verkiezingen gestolen zijn aan Giuliani. Maar het gedrag van Giuliani en zijn juridische blunders leiden tot veel hilariteit.

Woensdag berichtte The Daily Beast dat meerdere mensen uit de directe kring rond Trump hebben gezegd dat het juridische team hem “er als een idioot laten uitzien”.

Op 8 november hield Giuliani een persconferentie op een parkeerplaats bij hoveniersbedrijf Four Seasons Total Landscaping in Philadelphia in plaats van in het luxe Four Seasons Hotel, zoals de bedoeling was.

Lees ook: ‘Make American Rake Again’ – merchandise van Four Seasons Total Landscaping is een hit na blunder van de Trump-campagne

Foto: Mark Makela/Reuters
Foto: Mark Makela/Reuters

Tijdens een andere persconferentie op 19 november zweette Giuliani zoveel dat zijn zwarte haarverf over zijn gezicht naar beneden stroomde.

Giuliani gebruikte ook citaten uit de filmkomedie 'My Cousin Vinny' om zijn beweringen over verkiezingsfraude kracht bij te zetten.

De medewerkers van Trump beschouwden de persconferentie als "gevaarlijk", tweette sterverslaggever van The New York Times, Maggie Haberman, diezelfde dag. "Ze wachten tot de president dat erkent, maar hij is nog niet zover."

Maandag berichtte NBC News dat Trump zijn geduld met zijn juridische team toch aan het verliezen was. Volgens een van zijn medewerkers zei de president dat het "gekken zijn die hem slecht laten overkomen".

Nog geen enkele van de 22 rechtszaken om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten zijn succesvol geweest. Sommige aanklachten zijn helemaal van tafel geveegd, waardoor de roep klonk om de juridische vergunning van Giuliani in te trekken.

Dinsdag schreef het Democratische congreslid Bill Pascrell aan de juridische autoriteiten in Arizona, Michigan, New York, Nevada en Pennsylvania dat Giuliani en 22 andere advocaten die voor de Trump-campagne werken van het tableau moeten worden geschrapt.

"Het flagrante gedrag van de heer Giuliani (...) is niet alleen een gevaar voor ons rechtssysteem, maar is ook ongekend in onze hele maatschappij", stelde Pascrell.

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Binnen het Witte Huis doen de naaste adviseurs van Trump er alles aan om zijn advocaten te ontlopen, melden meerdere media. Ze proberen het onderwerp verkiezingsuitslag helemaal te vermijden.

Volgens The Daily Beast vragen zijn medewerkers zich af waarom de regering, de Republikeinse partij en de campagne van Trump nog geld en tijd besteedt aan de juridische strijd: "Trump wil dat het nog wordt voortgezet ... maar verder moet vrijwel iedereen doen alsof."

Giuliani heeft beloofd vriend en persoonlijk advocaat van Trump te blijven als hij het Witte Huis verlaat, meldt The Daily Beast. Trump moet nog altijd zijn nederlaag toegeven, maar in privékring heeft hij dat volgens meerdere media al gedaan.

Het transitieteam van Joe Biden is al aan de slag gegaan, maar volgens Biden wil Trump zelf nog niet met hem praten.

Lees meer over de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen: