• Het campagneteam van Donald Trump kondigde zondag aan afscheid te nemen van advocate Sidney Powell.
  • De wilde complottheorieën van Powell gingen volgens The New York Times en andere media zelfs Trump te ver.
  • Powell beschuldigde zonder enige vorm van bewijs Venezolaanse socialisten, zakenman George Soros en Republikeinse bestuurders in Georgia van het ‘stelen’ van de verkiezingen.

Toen president Donald Trump op 15 november bekendmaakte welke juristen hij ging inzetten om de verkiezingsuitslag aan te vechten, omschreef hij hen als een “echt geweldig team”.

Een van de leden van het team was advocaat Sidney Powell uit Dallas.

Afgelopen zondag nam het campagneteam van Trump abrupt afscheid van Powell. De wilde complottheorieën die ze rondstrooide, gingen zelfs Trump te ver.

Bronnen rondom de president zeiden tegen Maggie Haberman van The New York Times dat de beschuldigen van Powell de president te veel werden en dat Trump de laatste dagen “onrustig” aan het worden was over Powell en ook over Rudy Giuliani, de baas van zijn juridische team.

Trump was vooral ontstemd over de bizarre persconferentie van Powell van afgelopen donderdag. Daar kwam ze met wilde beschuldigingen over het stelen van de verkiezingen door Venezolaanse socialisten en miljardair, filantroop en superbelegger George Soros. Laatstgenoemde is van joodse afkomst.

“Ze was zelfs voor hem te samenzweerderig”, zei een adviseur van Trump tegen Haberman. 

Een ander omslagpunt waren opmerkingen van een rechter in Pennsylvania afgelopen zaterdag. Die veegde een aanklacht tegen de verkiezingsuitslag van tafel met vernietigende kritiek op het ‘bewijsmateriaal’ dat de advocaten van Trump hadden gepresenteerd. 

Ook columnist Harry Litman van de LA Times hoorde van een campagnemedewerker dat Trump zich heeft geërgerd aan Powell.

Het team van Trump wil niet meer zulke opruiende beschuldigingen als die van Powell in de rechtszaal, waar valse claims tot serieuze straffen kunnen leiden.

Advocaat van Trump strooit kwistig met complettheorieën

Het is niet voor het eerst dat Powell met complottheorieën komt om haar cliënten te verdedigen. 

Als advocaat van voormalig veiligheidsadviseur van het Witte Huis Michael Flynn kwam ze met samenzweringstheorie QAnon op de proppen. Aanhangers van die onbewezen theorie denken dat de ‘deep state’, een kliek van Hollywood-sterren en Democraten die kinderen misbruiken, in het geheim samenzweren tegen Trump en zijn bondgenoten. 

Na haar persconferentie van donderdag gaf Powell een interview aan de zender Newsmax dat niet goed werd ontvangen.

In het interview beweerde Powell dat hoge Republikeinse bestuurders in de staat Georgia, onder wie gouverneur Brian Kemp, onderdeel uitmaakten van de samenzwering om te frauderen met de verkiezingen.

“Georgia wordt waarschijnlijk de eerste staat die ik ga opblazen en meneer Kemp en de minister van Binnenlandse Zaken zullen daarbij ten val komen”, zei ze. Powell voegde daaraan toe dat haar rechtszaak van “Bijbelse proporties” zal zijn. 

Voormalig gouverneur Chris Christie van New Jersey, die lange tijd als belangrijk adviseur gold van Trump, zei zondag tegen ABC News dat de talloze rechtszaken om de verkiezingen ongeldig te verklaren “een nationale schande” zijn. Hij wees daarbij expliciet op de beschuldigingen van Powell aan het adres van Republikeinse bestuurders en noemde haar gedrag “schandalig”.

Powell stelde na haar ontslag in een verklaring dat ze in een baanbrekende rechtszaak met bewijs zal komen van verkiezingsfraude. Ze was niet beschikbaar voor commentaar tegenover Business Insider.

Lees meer over de nasleep van de Amerikaanse verkiezingen: