Rob Jetten is nu fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. Maar wil hij ook lijsttrekker van de partij worden bij de verkiezingen in 2021?

“Ik denk er serieus over na”, zegt de 32-jarige politicus woensdag in de talkshow Pauw. Een definitieve beslissing heeft de jonge politicus nog niet genomen.

Woensdag precies een jaar geleden werd Jetten door zijn D66-collega’s in de Tweede Kamer gekozen als fractievoorzitter. Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart en de Europese Parlementsverkiezingen in mei van dit jaar zou hij gaan nadenken over zijn ambities. Maar de fractievoorzitter blijft nog twijfelen.

Ministers Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag, allebei ook van D66-huize, worden ook vaak genoemd als mogelijke opvolger van voormalig partijleider Alexander Pechtold. D66 is een warm pleitbezorger van vrouwen op belangrijke posities. Jetten benadrukte dat hij het mooi zou vinden als er een vrouw in het Torentje zou komen.

Bliksemcarrière van Rob Jetten

Jetten studeerde bedrijfskunde en is al lang betrokken bij D66. Hij was beleidsmedewerker van de fractie in de Eerste Kamer en voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van de partij. Ook was hij op zijn 22e al lijsttrekker van de D66-fractie in Nijmegen.

Tot maart 2017 werkte hij bij ProRail, daarna ging hij de Tweede Kamer in. Na het vertrek van Pechtold kwam Jetten uit de bus als zijn opvolger. Hij kende een roerige debuutweek, waarin hij de bijnaam 'Robot Jetten' kreeg omdat hij ingestudeerde zinnen voor de camera telkens herhaalde.

Inmiddels lijkt hij zijn eigen geluid te hebben gevonden, maar het is de vraag of dat genoeg is. D66 leed onder zijn leiding dit jaar twee nederlagen. In het Europees Parlement ging de partij van 4 naar 2 zetels. En na de Provinciale Statenverkiezingen zag D66 het aantal zetels in de Eerste Kamer teruggaan van 10 naar 7.

Het is uiteindelijk aan de leden wie de lijsttrekker van D66 wordt. In de zomer van volgend jaar moeten zij een keuze maken over welke kandidaat de kar gaat trekken in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Lees meer over Nederlandse politici: