Rob Jetten is tekstvast. Héél tekstvast.

De nieuwe fractievoorzitter van D66 herhaalde afgelopen week in een interview met RTL Nieuws drie keer hetzelfde antwoord.

Journalist Frits Wester voelde hem aan de tand over de dividendbelasting. Jetten gaf na elkaar de volgende antwoorden:

  1. “Ik vind het allereerst verstandig dat het kabinet heeft besloten om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. We gaan kijken welke voorstellen het kabinet doet om dat geld in te zetten.”
  2. “Ik denk dat het verstandig is dat het kabinet heeft besloten om de om de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. We gaan met het kabinet kijken welke voorstellen zij doen om dat geld nu in te zetten.”
  3. “Ten eerste denk ik dat het heel verstandig is dat het kabinet heeft besloten om de dividendbelasting, de afschaffing daarvan, te heroverwegen. We gaan nu eerst kijken welke voorstellen het kabinet doet voor de inzet van die middelen.”

Daar zit maar bar weinig variatie in. Jetten is boodschapvast, zoals dat in Haagse kringen wordt genoemd. Hij studeert zijn antwoorden in en herhaalt die tot in den treure voor de camera. Niet voor niets heeft hij als bijnaam ‘Robot Jetten’.

Wester deelde het opmerkelijke fragment via Twitter:

Op sociale media werd met verbazing op het interview gereageerd. “Ongelofelijk. Hiernaast was Elco Brinkman een warme communicator!”, twitterde cabaretier Erik van Muiswinkel.

“Maar hier mág je toch gewoon cynisch van worden?”, aldus oud-PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens. “‘Boodschapvast’ oké, maar deze vraag is toch niet zo gek?”

Lees ook op Business Insider

Rob Jetten frustreert Jeroen Pauw

Ook Jeroen Pauw kon dinsdag niet door de teflonlaag van de D66-fractievoorzitter heenkomen, tot grote frustratie van de presentator.

Op de vraag hoelang Jetten al wist dat Pechtold een stap terug zou doen, antwoordde de D66-politicus keer op keer ontwijkend. Volgens ingewijden zou Jetten in september al over Pechtolds vertrek zijn geïnformeerd, zodat hij zich kon voorbereiden op zijn kandidatuur.

Maar tegen Pauw bleef Jetten volhouden dat hij op zaterdag, op de dag van het D66-congres, pas op de hoogte werd gesteld van het nieuws, net als de rest van de fractie.

“Heeft u zelf het idee dat u antwoord geeft op mijn vraag?”, vroeg Pauw op een bepaald moment.

“Het is wel het antwoord dat ik kán geven jouw vraag”, aldus Jetten.

Pauw: “Heeft het ermee te maken dat u denkt: ik ben nu politicus en zodra je dat bent, dan geef je gewoon geen antwoord? Want dat is natuurlijk vaak een beetje hoe het gaat.”

Rob Jetten reageert met grap

Gelukkig heeft Jetten wel zelfspot. Hij reageerde zaterdag met een grap op zijn roboteske optreden in zijn debuutweek als fractievoorzitter.

“Ik kreeg deze week veel bloemen, kaarten & chocolade. Dank! Maar het allerleukste cadeau is toch wel de talkibot. Handig voor m’n volgende interview met Frits Wester. #roborob”, schrijft Jetten op Twitter.

Een Talkibot is een klein speelgoedrobotje waarmee spraak kan worden opgenomen. “Door met je vinger over zijn buik te strijken, zal hij de opgenomen tekst in verschillende snelheden herhalen”, luidt de beschrijving bij het apparaatje.

Hoe dan ook zal er de komende weken druk geëvalueerd worden binnen de D66-fractie over Jettens optreden. Over de scherpe tong van Pechtold lijkt de kersverse leider in ieder geval nog niet te beschikken.

Lees ook ons profiel van Rob Jetten: hij is een ‘groene radicalo’ die nooit de ‘excuushomo’ wilde zijn