De rechter wil alsnog ING en oud-topman Ralph Hamers horen over de witwasaffaire.

In 2018 trof ING een recordschikking van775 miljoen euro, waarbij het Openbaar Ministerie aangaf af te zien van verdere vervolging.

Gedupeerden waren het niet eens met de beslissing. Het hof gaf eerder al aan dat zij tekort zijn gedaan doordat achtervolging achterwege is gebleven.

Het hof wil de bank en Hamers horen om te zien of de bank toch verder moet worden vervolgd.

De rechter wil alsnog ING en voormalig topman Ralph Hamers horen in de zaak over de witwasaffaire waarin de bank al een recordschikking heeft getroffen.

In een zogenaamde artikel 12=procedure willen gedupeerden vervolging van de bank afdwingen. Het hof oordeelde eerder al dat gedupeerden getroffen zijn door het uitblijven van vervolging. Om te zien of de bank alsnog moet worden vervolgd wil de rechter nu Hamers en de bank nog horen over de zaak.

Een woordvoerder van ING bevestigde tegenover persbureau ANP berichtgeving door NRC en de Volkskrant over de oproep.

Lees ook op Business Insider

ING schoot tekort met hun antiwitwasbeleid

ING kreeg in september 2018 een boete van 775 miljoen euro wegens nalatigheid bij het bestrijden van witwassen, waarbij het Openbaar Ministerie aangaf geen grond te zien voor vervolging van individuele ING-medewerkers.

Onder anderen financieel activist Pieter Lakeman wilde dat Hamers toch vervolgd zou worden. Hij verweet de topbestuurder onder meer te hebben geweten van het gebrek aan toezicht op witwaspraktijken bij de bank.

Volgens de woordvoerder van ING is het “in dit soort procedures normaal dat degenen om wie het gaat ook gehoord worden”. Maar of Hamers ook zelf verschijnt, weet de zegsman niet. Hamers zou er ook voor kunnen kiezen om een advocaat het woord te laten doen.

Ralph Hamers zwaaide eind vorige maand af bij ING. Hij gaat later dit jaar aan de slag als topman van de Zwitserse bank UBS. De nieuwe hoogste baas bij ING is Steven van Rijswijk. Die was tot voor kort eindverantwoordelijke voor risico-inschattingen binnen het bestuur van het financieel concern.

Lees meer over ING: