ING heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in een onderzoek naar betrokkenheid bij witwaspraktijken.

De bank is akkoord gegaan met de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro. De financieel dienstverlener erkende tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen.

ING had eerder al gemeld dat boetes, straffen en andere uitkomsten van het onderzoek naar betrokkenheid bij corruptie, witwassen en het eigen cliëntacceptatiebeleid “aanzienlijk” konden zijn. ING maakte in het jaarverslag over 2016 voor het eerst bekend dat het onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek.

De bank schoot onder meer tekort in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit bij ING Nederland. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. ING zegt het ten zeerste te betreuren dat deze fouten klanten in staat stelden om accounts van ING Nederland te misbruiken.

Beloning teruggevorderd

De bank zegt verder maatregelen te hebben genomen tegen een aantal medewerkers en voormalig medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van het beleid en procedures. Zo is de variabele beloning van personeel teruggevorderd en zijn sommige taken opgeschort.

Het bestuur van ING ziet af van bonussen dit jaar. De leidinggevenden zeggen het ongepast te vinden om dit jaar een variabel loon te ontvangen.

Ook heeft de bank de nodige maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren. De instelling belooft verder om het bewustzijn en het naleven van regels door personeel te verbeteren. Naast de Nederlandse autoriteiten hadden ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd. ING verwacht geen verdere acties door de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De totale impact van de schikking en de terugbetaling op het nettoresultaat van ING bedraagt 775 miljoen euro. De bank zal dit in de cijfers over het derde kwartaal opvoeren als buitengewone last.

Hamers steekt hand in eigen boezem

ING is bij het bestrijden van witwassen op ,,onacceptabele'' wijze tekortgeschoten,  zei topman Ralph Hamers in een toelichting. "Het is geen goede dag voor ING. Het OM heeft tekortkomingen geconstateerd en daar doen we niets aan af'', zei Hamers. ,,De inzet is heel simpel. Van ING mag worden verwacht dat we er alles aan doen om witwassen te voorkomen.''

Justitie constateerde dat ING tussen 2010 en 2016 te weinig deed om financiële malversaties door klanten te voorkomen. Zo greep de bank te laat in toen een telecomprovider via Nederlandse ING-rekeningen miljoenen smeergeld betaalde aan een bedrijf van de dochter van de Oezbeekse president. Ook kwam het witwassen van miljoenen euro's door ING-klanten te laat aan het licht.

Volgens Hamers waren die tekortkomingen te wijten aan een gebrek aan afstemming tussen commerciële afdelingen en medewerkers die op wettelijke naleving moeten toezien. Hij vertelde verder dat het OM geen bewijs heeft gevonden dat medewerkers op individueel niveau hebben meegeholpen aan criminele activiteiten, noch dat ze daar persoonlijk baat bij hebben gehad.

LEES OOK: Lage hypotheekrente? Deze grafieken laten zien dat het nog een stuk lager kan, als je afgaat op hypotheekrentes in Duitsland en België