Topman Ralph Hamers van ING wil niets zeggen over eventuele interesse van ING om de Duitse bank Commerzbank over te nemen. Dat bleek donderdag bij de toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal van ING.

Volgens diverse media zou ING de hand hebben uitgereikt naar Commerzbank. Ook zou de bank hebben geopperd zijn hoofdkantoor van Amsterdam naar Frankfurt te verhuizen. Daarover liet Hamers zich niet uit.

Het Duitse zakenblad Manager Magazin meldde medio april op basis van ingewijden dat ING-topman Ralph Hamers zijn Duitse branchegenoot en de Duitse overheid had gevraagd om hiervoor onderhandelingen te kunnen starten, maar Commerzbank zou dat hebben geweigerd.

Commerzbank en Deutsche Bank stopten eind april gesprekken over een samengaan. Het samenvoegen van de twee Duitse grootbanken zou te ingewikkeld zijn. Ook speelden volgens de twee instellingen reorganisatiekosten en bijkomende kapitaaleisen een rol bij het besluit.

Commerzbank gaat mogelijk in het najaar zijn strategie wat veranderen, zei topman Martin Zielke in een gesprek met de Duitse krant Handelsblatt, enkele dagen nadat de fusiegesprekken met Deutsche Bank waren afgekapt. Dat is niet omdat er geen vertrouwen is in de huidige strategie, zo benadrukte de topman. In de herfst loopt de “gebruikelijke strategiecyclus” af en zal worden bekeken of deze aangescherpt of versterkt moet en kan worden.

ING: klanten nemen meer diensten af, maar kosten ook hoger

Wat betreft de cijfers had ING in het eerste kwartaal van dit jaar te maken met hogere kosten voor het verbeteren van het antiwitwasbeleid. Hierdoor viel de winst van de grootbank lager uit.

Volgens topman Hamers investeert het financiële concern honderden miljoenen euro’s om maatregelen op dit vlak naar een hoger niveau te tillen. Het geld gaat onder meer naar 2500 medewerkers, die momenteel aan de slag zijn om onregelmatigheden op te sporen.

Lees ook op Business Insider

Vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar is de onderliggende nettowinst met ruim 6 procent gedaald tot dik 1,1 miljard euro. Naast de kosten in verband met het antiwitwasbeleid, die de bank voor dit kwartaal overigens niet heeft gespecificeerd, zag ING zich genoodzaakt de stroppenpot voor mogelijke kredietverliezen te vergroten tot 207 miljoen euro, tegen 85 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

ING had een jaar geleden nog duidelijk baat bij het aantrekken van de economie. Inmiddels is de economische groei in Nederland en de rest van de wereld beduidend afgezwakt. Hamers vindt het daarom positief dat de totale inkomsten afgelopen kwartaal wel zijn opgelopen, met bijna 3 procent tot 4,6 miljard euro. Daarnaast blijft de bank klanten trekken. Het aantal klanten dat meer dan één dienst afneemt liep op tot 12,6 miljoen.

Het financiële concern kreeg in Nederland vorig jaar een megaboete van 775 miljoen euro wegens tekortschieten bij het voorkomen van witwassen. In maart kwam aan het licht dat ING ook in Italië op de vingers is getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. Er waren verder berichten dat de Italiaanse justitie een onderzoek begonnen zou zijn. ING stelt over dat laatste via officiële kanalen nog niets te hebben gehoord.