Deze zondag zit de Britse koningin Elizabeth precies 70 jaar op de troon. Maar de viering van dit platina-jubileum vindt pas plaats in juni. Vandaag staat voor haar in het teken van de nagedachtenis aan haar vader en voorganger, koning George VI. 

De Britse royalty watcher Richard Fitzwilliams vertelde aan Insider dat de vorstin haar jubileum, naar verluidt, viert in haar huis in Sandringham.

Volgens de website van het Koninklijk Huis bestijgt een nieuwe vorst de troon “zodra zijn of haar voorganger overlijdt.”

Elizabeth werd koningin nadat haar vader in 1952 niet meer herstelde van een longoperatie en overleed in zijn slaap. Zij reisde op dat moment in Kenia, samen met haar vorig jaar overleden man prins Philip.

Queen Elizabeth returned from Kenya a sovereign.
In 1952 werd Elizabeth de Britse koningin. Keystone/Hulton Archive/Getty Images

"Het is de dag van haar kroning, maar het is ook de dag dat haar vader, George VI, overleed," legt Fitzwilliams uit. "Het is dus geen dag dat je festiviteiten zou verwachten. Maar deze zondag is wel een historisch moment, omdat ze de eerste Britse monarch is die 70 jaar op de troon zit."

Volgens Fitzwilliams is het voor de koningin altijd een verjaardag met een dubbel gevoel. Enerzijds de dag dat ze staatshoofd werd en anderzijds de dag dat ze haar vader verloor. "Dat was volledig onverwacht," zegt hij over de dood van koning George VI.

"Hoewel ze meestal kerst viert op Sandringham, was dat dit jaar niet het geval vanwege coronabeperkingen. Maar men denkt dat ze daar vandaag wel is", zegt Fitzwilliams.

India Hicks, een achternicht van prins Charles van wie de moeder hofdame van de koningin was, vertelde eerder aan Insider dat deze dag voor koningin Elizabeth emotioneel een gecompliceerde dag is. "Het mag dan wel de dag zijn dat ze vorstin werd, maar het is ook de dag dat haar vader overleed. Ze was zeer hecht met hem", zegt Hicks. "Het is dus een dag van tegenstrijdige gevoelens."

A side by side of King George VI and Queen Elizabeth II.
Haar vader, King George VI, was een belangrijk inspiratie voor Elizabeth. Studio Lisa/Getty Images, PA Images via Getty Images

De herdenking van haar vader is ook een moment voor de koningin om te reflecteren op hoe zijn koningschap haar eigen tijd op de troon heeft beïnvloed. "Het is een dag van reflectie, van herinneringen aan het verleden en de gedachten aan je geliefden die er niet meer zijn", zegt Fitzwilliams.

"Hij was een inspiratie voor haar vanwege zijn plichtsbesef", vervolgt Fitzwilliams. George VI werd onverwacht koning nadat zijn oudere broer Edward in 1936 afstand deed van de troon, drie jaar voordat het Verenigd Koninkrijk betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog.

"Dit was een grote last voor hem," voegt hij er aan toe. "Het plichtsbesef van de vorstin is zeker beïnvloed door het voorbeeld van haar vader."

LEES OOK: De vintage Aston Martin van Prins Charles, die hij van koningin Elizabeth kreeg op zijn 21ste verjaardag, rijdt nu op witte wijn en kaas